Najnovije

IMA DA PLATE SVIM GRAĐANIMA: Pravni tim tuži državu Srbiju zbog vanrednog stanja, maski, prisile, torture (VIDEO)

Advokat Milan Bosika je kazao da pravni tim, na čijem je čelu, sprema tužbu koju će podneti Međunarodnom sudu protiv države Srbije i nadležnih državnih organa zbog, kako je rekao, protivzakonitog i protivustavnog uvođenja vanrednog stanja.

Bosika (Foto: Jutjub/ pixabay)

Bosika je objasnio koja prava su prekršena građanima Srbije u toku trajanja pandemije.

- Prekršene su po Ustavu osnovne ljudske slobode, kao što je sloboda kretanja. Vanredno stanje je nelegitimno uvedeno, jer ga nije uveo organ u čijoj je to nadležnosti. Posebna priča je policijski čas koji smo mi imali u martu i pritvaranje građana na 300 zaraženih. Dok danas na dve ili tri hiljade zaraženih imamo vanrednu situaciju. Sa pravnog stanovišta sve su to ozbiljni dokazio za tužbu. Maska kao sredstvo zaštite nije nigde definisana jasno zakonom, tako da niko nema prava da nametne građanima da nose maske – naglasio je Bosika.

On je istakao da će se srpski avokati pridružiti tužbi svetskih pravnika iz Nemačke, Amerike, Italije , Francuske i Hrvatske.

Bosika je govrio o nošenju maski i kaznama za iste, za koje tvrdi da su nezakonite, zabrani dočeka Nove godine, kao i o posledicama na psihološko stanje građana Srbije izazvano pandemijom virusa korona.

- Prema članu 54. Ustava Republike Srbije, narodskim je jezikom rečeno, niko nema pravo da vam zabrani okupljanje na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Odluke koje donosi Krizni štab, koji je formiran tek u septembru ove godine zvanično, nisu pravno obavezujuće i nisu u skladu sa Ustavom.  A sve odluke koje su oni donosili do septembra ništa ne znače i tek nisu bile obavezujuće zakonski i pravno, jer ih donosio organ koji nije postojao nigde predviđen zakonima naše države - kazao je Bosika.

Ko sve može da tuži državu, kakve će odštete biti i ko će i kako moći od građana da ih naplati kada postupak, za koji je ubeđen da će biti rešen u korist građana, a na štetu onih koji  su mere uvodili bude završen, pogledajte u intervju koji sledi.

Čovek iz senke preti da postane Putinov najveći rival. Ruski lider ga postavio da bude poslušan, ali bi on mogao da se osili. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Glas javnosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA