Najnovije

ŠTA JE SVE VUČIĆ SINOĆ SPINOVAO: Top 5 nebuloza predsednika

Sinoćnje gostovanje predsednika Aleksandra Vučića na RTS predstavljalo je uobičajeni koktel spinovanja, propagande, latentnog sukoba sa sagornikom, lažnog osuđivanja sopstvenih saboraca. Za vas izdvajamo pet najupečatljivijih momenata.

Aleksandar Vučić (Foto: Predsedništvo Srbije)

Koji je bio povod gostovanja predsednika na RTS? Da li je to bila izgradnja kovid bolnice u Batajnici, generalno stanje u borbi protiv epidemije koronavirusa? Ekonomska budućnost zemlje? Nešto peto? Teško je reći, jer su u moru informacija koje je izneo najupečatljiviji njegovi spinovi i napadi na neistomišljenike.

Ovako je to bilo.

“Laži” u futuru

Kako novinari CNN i brojnih drugih zapadnih medija u realnom vremenu proveravaju izjave svojih zvaničnika poslednji put smo imali prilike da vidimo nedavno: sopstvenog predsednika su “isekli” usred prenosa dok je govorio o fiktivnim izbornim krađama.

Ta taktika ne bi bila izvodljiva u Srbiji, ili bi makar bilo izuzetno teško provaravati ono što predsednik priča. Ako isključimo ekonomske (one koje su izvučene iz podataka MMF ili domaćih regulatornih tela), predsednik je sklon da iznese informacije koje nije moguće proveriti (poput priče o paljenju električnih sklopki upaljačem u bolnici u Batajnici) ili najave događaja koji će se tek desiti (poput izgradnji fabrika).

Maltretiranje novinara

Predsednik nije propuštao priliku da isprovocira duel sa novinarkom RTS koja je vodila razgovor. Nekoliko puta je pozvao novinarku da počne da ga ispituje na političke teme. Nekoliko puta je, takođe, rekao da su na RTS plakali na konferenciji Vuka Jeremića, odnosno njegove supruge, koja je od strane istaknutog člana SNS označena kao narko-diler. On, primetio je, takav tretman nije dobio kada je napadana njegova porodica.

Ovaj manir predsednik neguje praktično od početka uspona na vlast, od 2012. godine. Nekada su mu novinari odgovarali i prihvatali debatu, nekada su ćutali i zaobilazili njegove provokacije.

Lažno izvinjenje

Predsednik je majstorski ovladao taktikom izvinjenja koje je istovremeno i atak. Tako je sinoć komentarisao izjavu Biljane Pantić Pilje u kojoj novinare N1 i NovaS naziva stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima na ovaj način:

“Zamislite, 24 sata vodite kampanju protiv jedne marljive i dobre poslanice koja je pogrešila. Trebalo je samo da kaže ‘pogledajte ih, ovo je ono što oni govore’ i to je ogledalo ubitačno za te ljude. Mnogo ubitačnije od svake reči kojom biste vi to opisali. Verujem da će ona umeti da kaže ‘izvinite’ i verujem da će umeti da kako postaje iskusnija u politici da tu razliku sagleda”, rekao je Vučić.

Premijerka je ovo tumačila kao izvinjenje predsednika.

Neki mediji, neki stručnjaci, neke izjave

“Pogledajte to licemerje. Jedno 24 sata kukaju kako je jedna naša poslanica, a pogrešila je… Meni to nije teško da kažem… Tu retoriku o domaćim izdajnicima to imate u njihovim medijima i odnosi se na mene, svakoga dana. Nepogrešivo. Evo večeras vam saopštavam pred ulazak u studio poslali su mi video klip, gde me jedan stručnjak njihov, veliki eskpert, naziva veleizdajnikom i oni ćute. A šta sam to izdao”, rekao je Vučić i upitao da li je u njegovo vreme Kosovo proglasilo nezavisnost.

Predsednik na ovakav način često polemiše sa prilozima u medijima koji mu se ne sviđaju. On je, istovremeno, izneo niz vulgarnosti koje sluša na svoj račun – ovoga puta upotrebio je sintagmu “homoseksualni goluzani”.

Relativizacija progona

Konačno, Vučić je pričao i o uvredama na račun Seke Sablić, Draganu Bjelogrliću… a potom naveo kako su kroz to prolazili glumci poput Laze Ristovskog, Mikija Manojlovića, Buleta Goncića… On je potom pozvao poslanike SNS da budu pažljivi i vode račune.

“Mi smo krivi, ako smo isti kao oni. Mi moramo da se razlikujemo Molim sve ove ljude na koje su se odnosile, ne mogu da kažem uvrede, ali te teže reči, ja ih molim izvinjenje u moje ime i u ime partije kojom pripadam, bez obzira što znam koliko su drugačije i časnije namere bile onih koji su to izgovarali”, rekao je Vučić.

Tramp povlači sve vojnike iz ratom razorene države! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA