Najnovije

RAT ĆE OPET POČETI: Erdogan ima nameru da ponovo zapali zemlju u kojoj je postignut mir

Turska je obustavila sve aktivnosti na prebacivanju plaćenika iz Libije nazad u Siriju uprkos primiriju koje je uz posredovanje UN potpisano između Libijske nacionalne armije i tzv. vlade u Tripoliju.

Erdogan (Foto:Sajt predsednika Turske)

Turska je nakon sporazuma krenula da teroriste prebacuje u Azerbejdžan i nazad u Siriju, ali je ta operacija obustavljena pre 20 dana, tvrdi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Oni dalje navode da Turska priprema nove teroriste iz Sirije za prebacivanje u Libiju.

Turska je tokom 2019. i 2020. godine prebacila oko 18 000 terorista iz Sirije kako bi ratovali na strani Tripolija protiv Libijske nacionalne armije koju podržava Egipat. Iako su turski planovi bili da snage iz tripolija osvoje Sirt sporazum o miru je sprečio tu ofanzivu.

Međutim, izgleda da Redžep Erdogan ima druge planove čim zadržava plaćenike u ovoj zemlji. ZA Erdogana Libija je važna zbog planova za eksploataciju gasa u Mediteranu, a protiv takvih namera Turske bore se Egipat i Grčka. Prekid neprijateljstava mnogi su ocenili kao turski geopolitički poraz, ali izgleda da Erdogan nema namereu da odustane od Libije i rata koji mu je u interesu.

Koliko je Nenad Čanak zabrinut za crnogorski identitet, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA