Najnovije

AMBASADOR SRBIJE U SOFIJI: Srbiju i Bugarsku mnogo više spaja nego što razdvaja

Srbija i Bugarska imaju vekovnu zajedničku istoriju, u kojoj je bilo bolnih momenata, ali i mnogo više lepog, plodotvornog, zajedničkog i dve zemlje mnogo više spaja, nego što razdvaja, izjavio je danas ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović.

Sofija (Foto: Pixabay)

Prijateljski odnosi dve zemlje, kaže ambasador, pored odličnog odnosa političkog vrha Srbije i Bugarske, zasnivaju se na dobroj saradnji dveju vlada, konstruktivnom političkom dijalogu, direktnim kontaktima i prijateljskim vezama između srpskih i bugarskih ministara, te dobroj i stalnoj komunikaciji institucija.

„Nije teško biti ambasador u zemlji sa čijim rukovodstvom postoji snažna lična veza političkog vrha moje države, pre svega odličan i prijateljski odnos predsednika Vučića sa vašim premijerom Borisovim, kao i odličan odnos našeg predsednika sa predsednikom Radevim, međutim u tom smislu i moja odgovornost je daleko veća, kao i posvećenost svakodnevnim zadacima“, rekao je Jović za bugarski list „Duma“.

Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje zasnovani su i na obostranoj čvrstoj opredeljenosti za daljim jačanjem političkih i ekonomskih odnosa i daljim i obimnijim ulaganjima u zajedničke infrastrukturne projekte.

„Po mom mišljenju, to je od presudne važnosti. Ja sam politikolog, ali u svom političkom razmišljanju forsiram ekonomiju, jer smatram da se samo kroz ekonomiju i osnaživanje ekonomske osnove društva, može postići napredak i u svim ostalim oblastima, posebno kada govorimo o odnosima između dve balkanske države“, rekao je Jović.

Kao ambasador, poštujući ukazano mu gostoprimstvo, dodao je Jović, pre svega nastoji da dosledno zastupa spoljnu politiku Srbije, čiji ključni principi su dobro susedstvo, otvorenost, regionalna stabilnost, poštovanje svih međunarodno priznatih principa i zakona, jasna i nedvosmislena orijentacija ka EU, ali i partnerstvo sa svim drugim državama i narodima, koji dele iste vrednosti, uključujući čvrstu spregu i konstruktivan odnos sa velikim silama i Istoka i Zapada.

Kaže da takođe želi da ostavi i lični pečat, da svojim primerom pokaže koliko je važno biti dobar čovek, u svakom smislu i da svojim ličnim odnosom i prema političarima, kao i prema običnom čoveku, pokaže srpsku širinu i bratstvo, nadajući se istom odgovoru.

„Želim da tokom svog mandata svojim činjenjem doprinesem razvoju i političkih odnosa, ali i jačanju kulturnih i ekonomskih veza, kao preduslova našeg zajedničkog napretka, kao preduslova mira i prosperiteta naših država“, rekao je Jović.

Govoreći o nerešenim problemima dve zemlje, Jović smatra da se radi o malom broju pitanja o kojima Srbija i Bugarska nemaju iste pozicije, ali da se u očekivanom pozitivnom razvoju odnosa, može očekivati i usaglašavanje stavova.

U diplomatiji je potpuno normalno da povremeno „lete varnice“, kaže Jović i dodaje da je posao diplomate upravo da ne dozvoli da te varnice izazovu veći požar i da „naravno“ da su se neke problematične situacije iz prošle godine brzo prevazišle i da se bez posledica po odnose nastavilo dalje.

Ipak, ambasador smatra da „na našem lepom Balkanu uvek postoje oni koji kao da žele da prodube nerazumevanje, da unesu zabunu i pojačaju nepoverenje“ i da je to posebno važno za odnose između Srbije i Bugarske, koji jesu u određenoj meri „opterećeni bremenom istorije“.

„Ali ono što ja kontinuirano ukazujem u gotovo svakom razgovoru sa svojim sagovornicima u Bugarskoj, jeste da Srbija i Bugarska imaju vekovnu zajedničku istoriju, da je u toj istoriji bilo bolnih i ružnih momenata, ali i mnogo više lepog, plodotvornog, zajedničkog. Mnogo više nas spaja, nego što nas razdvaja i samo razboritošću, umom i ljubavlju, svojstvenim toplini našeg zajedničkog pravoslavnog hrišćanstva, možemo dalje, zajedno napred ka lepšoj budućnosti“, rekao je Jović.

Ambasador Srbije u Sofiji kaže da, kada je u pitanju srpska politika prema delu teritorije, koju ne samo da smatra svojim sastavnim delom, nego i svojom dušom, svojim temeljem, naš stav je potpuno jasan - Srbija ne prihvata nezavisnost samoproklamovane države "Kosovo", a da upravo u skladu sa zalaganjem za konačnu stabilnost regiona, za okretanje ka povezivanju i razvoju, a ne ka sukobima, Republika Srbija, predsednik Vučić pre svega, građani Srbije, iskreno i nepokolebljivo su posvećeni dijalogu, spremni na kompromis, svesni činjenice da bilo kakav sukob u regionu može da znači potpunu propast svih.

Prema njegovim rečima, nova srpska Vlada je apsolutno odraz „pune kohezije, jedinstva i odlučnosti“ da se u novim okolnostima, u svetu prepunom novih kriza i izazova, u uslovima kada su svi dodatno opterećeni negativnim posledicama prisutne pandemije, radi još marljivije i predanije, kako bi se i u Srbiji, ali i u celom regionu ostvario tako željeni napredak i napravili bolje mesto za sve nas, za decu i unuke.

„Uveren sam da ćemo ovakvim spoljnim politikama koje vodimo, kako Srbija, tako i Bugarska, dakle mudrim, odmerenim i mirotvornim nastupom, uspeti da sačuvamo svoj nacionalni dignitet, nezavisnost i slobodu, kao i mnogo puta kroz istoriju, a da ćemo sa druge strane, svojim radom, zalaganjem, i pre svega idejama, zainteresovanost velikih sila iskoristiti u pozitivnom smeru, privlačenjem njihovih investicija, čime bi ostvarili naš ključni regionalni interes, miran, stabilan, prosperitetan i perspektivan region“, rekao je ambasador.

O šokantnoj ekonomskoj prognozi možete pročitati OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA