Najnovije

NA KRAJNJOJ GRANICI POTPUNOG SUKOBA: Strah od nuklearnog rata nikad veći

Trenutni nivo odnosa Rusije i Zapada najniži je od kraja hladnog rata, piše američki list Forbes.

NATO i Rusija (Ilustracija: RIA FAN)

Dalja konfrontacija može se pretvoriti u svetski rat. Sličnu zabrinutost izrazili su visoke diplomate i vojno osoblje u pismu upućenom redakciji britanskog lista The Times.

„Ovo nije delo izolovanih uzbunjivača, već zaključci vodećih političara i vojnih stručnjaka sa velikim iskustvom u sferi odnosa Rusije i Zapada. Ove reči predstavljaju neobično jedinstvo mišljenja koje su izrazili predstavnici različitih kampova “, napominju stručnjaci Forbes-a.

S tim u vezi, najveću zabrinutost izaziva mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. Autori pisma pozivaju na razvijanje pravila koja mogu minimizirati mogućnost takvog razvoja događaja, prenosi PolitRossiя.

Najozbiljniji udarac odnosima Moskve i Zapada nanet je 2014. godine, kada se poluostrvo Krim vratio u Rusiju. To je bio razlog za uvođenje sankcija i isključenje Rusije iz grupe vodećih svetskih sila G8. Trenutno napetosti rastu dok se NATO snage kreću ka ruskim granicama.

Ranije je postalo poznato da su američke i NATO vežbe održane u Crnom moru uz učešće ratnih brodova i letelica. Američki vojni stručnjaci su uvereni da vežbe koje su se održale potvrđuju spremnost Sjedinjenih Država i NATO-a da se odupru „ruskoj agresiji“.

Istovremeno, početkom decembra, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je Rusiju „glavnom pretnjom za transatlantsku bezbednost“. Prema njegovim rečima, Alijansa će ojačati svoje prisustvo u Crnom moru kao odgovor na povećanje vojne moći Ruske Federacije na Krimu, prenosi „Večernja Moskva“.

Kako su britanski lovci podvili krila, pogledaйte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA