Najnovije

DRAMA NA ARKTIKU! Dva ruska supersonična bombardera na kanadskoj i američkoj granici!

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva nadzvučna strateša bombardera Tu-160 vršili rutinske patrolne letove iznad neutralnih voda u Arktičkom okeanu, kao i na Barentsovom i Norveškom moru.

Tupoljev (Foto: Jutjub)

Ministarstvo je preciziralo da su letovi ukupno trajali ukupno 16 sati i naglasilo da su izvedeni u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Istovremeno, zajednička američko-kanadska Severnoamerička komanda za vazduhoplovnu odbranu (NORAD) izvestila je da je 31. januara ugledala dva bombardera Tu-160 koji su ušli u kanadsku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane.

Uprkos činjenici da su oba aviona ostala u međunarodnom vazdušnom prostoru, komandant NORAD-a, američki general Terens O’Šognesi, osudio je rutinski let kao prikazivanje "oružja dugog dometa" i čin ruskog "sve agresivnijeg pristupa".

Kanadska identifikaciona zona protivvazdušne odbrane prostire se na određene regione Arktičkog okeana koje ruski avioni često posećuju tokom vežbi i rutinskih patrola duž granica zemlje. Zona takođe pokriva granice SAD-a na Aljasci.

Američke vazduhoplovne snage takođe vrše redovne letove duž zapadnih ruskih granica na Baltiku i duž jugozapadne granice blizu Krima otkad su odnosi dve zemlje počeli da se pogoršavaju 2014. godine nakon krize u Ukrajini. Vašington nije prestao da sprovodi takve aktivnosti čak i pored ruskih protesta, piše Sputnjik Internacional.

Pročitajte OVDE   kako je to Amerika na kolenima.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA