Najnovije

NOVI SKANDAL U REŽIJI SNS: Viša medicinska škola u Ćupriji uvela novi predmet da bi Martinović opravdao mesto, a uzbunjivačici preti otkaz

Novi predmet uvršten je u silabus Akademije vaspitačko-medicinske strukovnih studija Kruševac-odsek Ćuprija, nekada Visoke medicinske škole, kako bi se opravdala plata koju Aleksandar Martinović dobija od ove ustanove, a profesorka Sunčica Ivanović, postaće deseta žena, deseti stručnjak, koji će dobiti otkaz, zato što neumorno ukazuje na neregularnosti u ovoj ustanovi.

Aleksandar Martinović (Foto: Jutjub)

Zdravstveno i socijalno zakonodavstvo, jedan je od izbornih predmeta, koji će sada moći da slušaju studenti smera strukovne medicinske sestre, ukazuje nam profesorka Sunčica Ivanović.

Dakle, Aleksandar Martinović, pravnik, predavač je budućim medicinskim radnicima, i to pitanje je javnosti poznato poodavno, ali ta sporna situacija ne da se ne rešava, nego se još i komplikuje. A sve se događa u korist Martinovića, koji je kadar vladajuće partije.

Podsetimo, poslanici SNS Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić još najesen 2018. našli su se u centru skandala zbog poslovnog aranžmana u Viskoj medicinskoj školi u Ćupriji, a nakon njih, doktor veterine, Ivan Bošnjak treći je naprednjak koji je primljen u tu obrazovnu instituciju, iako je bilo kandidata koji ispunjavaju uslove.

Republička prosvetna inspekcija je utvrdila da su pre Bošnjaka u VMSSS u Ćupriji protivzakonito zaposleni i Martinović i Orlić, kao i narodni poslanik Darko Laketić, inače venčani kum Aleksopulosa.

U Akademiji, dojučerašnjoj VMŠ, osim imena očigledno se nije promenilo ništa, jer važi nepisano pravilo da studente, buduće zdravstvene radnike, može da obrazuje bilo ko, pa makar nemao nikakva iskustva u pedagoškom radu, nikakva iskustva u radu u zdravstvenoj ustanovi ili u zdravstvu, generalno gledano. Tako se iz jedne obrazovne institucije šalje poruka da obrazovanje nije ni bitno.

Zanimljivo je da je do stvaranja akademija spajanjem visokih škola došlo upravo da bi se razbili uhlebljeni i osiljeni kadrovi, o čemu je svojevremeno govorio i ministar prosvete, Mladen Šarčević, koji je konkretno i ukazao na probleme u tada Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji.

- Cilj je da se sve "raspakuje", i da se ponovo "spakuje" na bolji način – rekao je Šarčević u avgustu 2018. te naveo da će prioritet biti škole u kojima ima najviše problema, a "najviše problema ima u školama u kojima ima mnogo para", kao i da je u vrhu njegovih interesovanja je medicinska škola u Ćupriji.

O tome kakavo bezakonje vlada u ćuprijskoj Akademiji, svedoči i činjenica da je profesorka Sunčica Ivanović lokalnoj policiji prijavila da joj je direktor škole, Hristos Aleksopulos, čak i pretio, međutim, tužilaštvo se izjasnilo da nema elementa krivičnog dela.

Dakle, šta se sad događa?

- Suština svega je da je za Martinovića uveden predmet, osim kod babica i radiologa sada i kod medicinskih sestara, da je plaćan od strane Hristosa Aleksopulosa po nejasnoj osnovi u iznosu od 60.000 dinara, kada su profesori primali 115.000, a Martinović ima angažovanje do 1/3. Nama su sada plate smanjene 30 odsto, što bi značilo da profesor ima 70.000 dinara, a Martinoviću bi trebalo da bude plata 25.000. Pitam se sada, kolika li je njegova plata? - izjavljuje profesorka Sunčica Ivanović.

Ona se pita, a registar Agencije za borbu protiv korupcije odgovara: 60.000 mesečno dinara dobija Martinović od 1. oktobra 2018. godine, do danas.

- On je rekao da se pojavljuje svake druge subote u školi - kaže profesorka, a an pitanje, da li je to istina, da li ga je videla da se zaista tim danima pojavljue, ona odgovara:

- Mi nemamo radne subote. Njemu je prvo u rasporedu pisalo da ima časove sredom, pa je to promenjeno na subotu. Našim studentima je produžena radna nedelja zbog njega, a većina njih nije iz Ćuprije.

Martinović, inače, obavlja brojne funkcije, za šta mesečno inkasira najmanje 264.000 dinara.

- Aleksandar Martinović je angažovan na 100% radnog vremena na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a u Akademiji – odsek Ćuprija može da bude angažovan do 1/3, što se tiče ostalih šest angažovanja, po Zakonu o visokom obrazovanju, nije dozvoljeno da ima toliko radno opterećenje, koje Nacionalno akreditaciono telo (NAT) namerno ignoriše. Opterećenje nije realno prikazano u akreditaciji, NAT na sva naša upozorenja, da postoje nepravilnosti ne reaguje, već odobrava akreditacije - tvrdi profesorka Ivanović.

- Ivan Bošnjak, veterinar koji je angažovan na 100% radnog vremena kao državni sekretar, ali je takođe sa 100% radnog angažovanja u Akademiji-odsek Ćuprija. Zakon o radu član 202 to ne dozvoljava - navodi dalje naša sagovornica.

Ona insistira na tome da nijedna od nadležnih institucija iz domena prosvete nije učinila ništa da spreči nezakonitosti u ovoj školi.

Profesora Ivanović, osim što je suočena sa uvredama, omalovažavanjem i prozivkama, zbog toga što neprestano ukazuje na nepravilnosti u ovoj obrazovnoj ustanovi, sada se i pribojava za radno mesto. Naime, ugovor joj ističe za šest meseci, a , zbog čega je Akademija trebalo da raspiše konkurs 17. januara, ali to nije učinjeno.

- Zakon o visokom obrazovanju i Pravilnik o izboru u zvanja nastavnika i saradnika, i to član 75. Zakona i članovi 3. 4 i 11 Pravilnika nalažu da se kadru koji se planira raspiše Konkurs za izbor u zvanje najkasnije šest meseci pre isteka. U mom slučaju to se ipak nije desilo.

Umesto toga, nezvanično od svojih kolega, dobila je samo informaciju kako će da je udalje sa radnog mesta po isteku ugovora o radu (u julu 2020. godine), kao osobu koja je „nepoželjna“, jer je ukazivala na nepravilnosti i nezakonistosti u radu VMŠSS, a koje je svojevremeno i potvrdila inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Ovo je jako težak period u mom životu i u mojoj profesionalnoj karijeri zbog nepravde koju trpim unazad dve i više godine.

Pitanje nezakonitog otpuštanja devet žena pokrenuo je poslanik DS Balša Božović.

- Skandalozno je to što nepravda prema ovim ženama ne samo da se ne ispravlja nego se one sada dodatno ponižavaju zbog stranačkih funkcionera SNS i nečuveno je da se onim ženama koje su ostale bez posla u ovoj školi sada opet ugrožava egzistencija time što im se ne dozvoljava da se zaposle na ona mesta za koja su kvalifikovane i što se umesto njih primaju daleko manje kvalifikovani SNS funkcioneri, uz kršenje svih procedura i pravila konkursa - naglasio je Božović.

Pročitajte OVDE sa kojom koalicijom Čeda Jovanović izlazi na izbore.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA