Najnovije

PODGORICA PODIGLA RAMPU: Crna Gora kopa rov na granici sa Srbijom!

Vlada Crne Gore saopštila je danas da se kopanje kanala na granici sa Srbijom izvodi u skladu sa predviđenom dinamikom koju su usaglasile dve države i da se zapravo radi „o zaprečavanju tzv. divljih prelaza na državnoj granici Crne Gore i Republike Srbije“.

Crna Gora (Foto: Jutjub)

Tim saopštenjem je Vlada Crne Gore reagovala na informaciju da je proteklih dana počelo „po nalogu policije“ kopanje kanala na granici sa Srbijom, kako bi se navodno „sprečio dolazak vernika iz Srbije na litije“.

Vlada Crne Gore navodi da je sa Srbijom od 7. marta 2011. godine vodila pregovore koji su rezultirali zaključenjem međudržavnog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja i više sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju između Crne Gore i Republike Srbije.

„Sporazumima koji su potpisani, ratifikovani u obe države i koji su stupili na snagu, popisana su i prelazna mesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza, kako bi stanovništvu nastanjenom u pograničnim opštinama Crne Gore (Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje) i Republike Srbije (Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar) bilo olakšano kretanje i prelaženje zajedničke državne granice u nameri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susednih država“, piše u saopštenju.

„Dve države su usaglasile i dinamiku zaprečavanja puteva pogodnih za nezakonit prelazak državne granice. Na sastanku održanom u Podgorici 19. marta 2019. godine konstatovano je da su rukovodioci graničnih policija obeju država potpisali elaborat kojim je, kako je konstatovano na sastanku međudržavne Mešovite komisije zadužene za praćenje sprovođenja odredaba sporazuma, predviđeno zatvaranje 29 putnih pravaca i 30 tačaka i to 16 u Republici Srbiji i 14 u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju Vlade.

Radovi na zaprečavanju puteva pogodnih za nezakonit prelazak granice izvode se sa crnogorske strane u skladu sa zaključcima Mešovite komisije i u skladu sa ranije preduzetim pripremama, dodaje se u saopštenju.

Vlada Crne Gore ističe da su svi granični prelazi između Crne Gore i Republike Srbije otvoreni i da se na njima saobraćaj odvija bez smetnji.

Pročitajte OVDE   šta to Mitropolija nikako neće dozvoliti!

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA