Najnovije

VIŠE NE MORAJU DA BRINU, SKROZ ZAVISE OD NATO-A: Hrvatskoj će vazdušni prostor čuvati alijansa?!

Hrvatska do 2023. godine više nema šansu da nabavi novi borbeni avion, a pitanje je može li do tada da nabavi neki kvalitetan polovni, koji bi mogao da bude modernizovan, a piloti i mehaničari obučeni i prilagođeni postojećoj infrastrukturi, piše zagrebački „Jutarnji list“ i konstatuje da je Hrvatska na pragu odluke da joj vazdušni prostor čuvaju savezničke NATO članice.

Hrvatski MiG-21 (Foto: morh.hr)

List podseća da je ministar odbrane Damir Krstičević prvi put prethodnih dana jasno poručio da ni ova vlada neće rešiti pitanje borbenih aviona i to, kako navode, tri godine pre spuštanja na zemlju svih MIG-ova, jer im ističu resursi.

Poljska je pre nekoliko dana ugovorila nabavku 32 američka aviona F35. Prvi će joj stići za četiri godine. Bugarska je prošle godine kupila osam aviona F16 blok 70/72. Isporuka je 2023. i 2024, podseća list.

„Jutarnji“ takođe navodi da je Hrvatska u proces nabavke novih borbenih aviona krenula pre punih trinaest godina. Vreme je, ističe list, utrošeno uzalud jer je Hrvatska sada na pragu odluke da joj vazdušni prostor čuvaju savezničke NATO članice, najverovatnije Mađarska i Italija.

List konstatuje da je situacija s borbenim vazduhoplovstvom pred kolapsom, na šta, kako kažu, ukazuje i činjenica da su vojni komandanti počeli javno da iznose podatke o lošem stanju i šalju kritike političarima.

Da bi Hrvatska mogla da zatraži nadzor svog vazdušnog prostora od NATO saveznika, prvi je nedavno progovorio generalni direktor Glavnog štaba viceadmiral Robert Hranj.

– Mi kao članica NATO-a imamo određene opcije na raspolaganju, kada vam države NATO-a u dogovoru s vama pružaju pomoć. Ja se samo nadam da to neće biti dugotrajno rešenje – rekao je tada Hranj.

Na njega se nadovezao komandant HRZ-a general Mihael Križanac. „Imamo mi mehanizme kao i druge članice NATO-a koje nemaju tu sposobnost“, poručio je Križanac. A potom političarima kazao ono što se godinama javno nije čulo od jednog vojnog komandanta:

– Ako je cena nekog silovanja rešenja to da ja odlazim udovicama na vrata, ja to prihvatiti neću.

„U Hrvatskoj se 13 godina potrošilo na izradu studija, analiza, izuzetno loš remont MIG-ova koji smo masno platili, a danas imamo tek osam aviona na papiru i dva do četiri na raspolaganju“, navodi list i dodaje da je sproveden jedan tender koji je propao zbog uverenja da je Izrael najjači na svetu, a da vlasništvo američkog proizvođača ne znači ništa.

U projekcijama budžeta za naredne godine sredstava za avione nema.

Ako sledeća vlada ne bude HDZ-ova, ona će ići na analiziranje svih odluka pa i ove i ponovno će se izgubiti vreme, navodi list i konstatuje da do nekog možda novog udesa MIG-a, kada će Hrvatska spustiti sve preostale avione na zemlju, obavestiti NATO da ne može da žuva svoj i zajednički saveznički prostor i tako završiti priču o borbenom vazduhoplovstvu.

Branilac Evrope 2020” je u stvari “Barbarosa 2”! Više o tome OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA