Najnovije

OVO NEĆE PROĆI BEZ SVETSKOG RATA: Pentagon se sprema da koristi mini-nuklearne bombe protiv Irana i Severne Koreje

Krajem prošlog meseca, Federacija američkih naučnika saopštila je da je nova vrsta nuklearne bojeve glave, sa nabojem oko trećine nuklearne bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine, postavljena na najmanje jednu balističku raketu na podmornici klase Ohio.

Ilustracija (Foto: flickr/ pixabay)

Postavljanje nove nuklearne bojeve glave V76-2 na tridentalne balističke rakete na strateškim raketnim podmornicama Ratne mornarice ima za cilj pružanje “mogućnosti” predsedniku u vojnom planiranju, izjavio je ministar odbrane Mark Esper.

„Nuklearno oružje niskog naboja daje predsedniku mogućnost. Uvek želimo da pružimo opcije. Opcije nam omogućavaju da sprečimo sukob, na kraju dana mi želimo da sprečimo sukob. Ali, ako bude neophodno, želimo da budemo u mogućnosti da se borimo i pobedimo “, rekao je Esper, govoreći zajedno sa kolumbijskim šefom diplotamije Karlos Holmesom, u petak u Vašingtonu.

Krajem prošlog meseca, Federacija američkih naučnika je saopštila da je V76-2 nuklearna bojeva glava, čiji je naboj do pet kilotona, postavljena na brodu USS Tennessee, koji je počeo sa patrolama Atlantikom početkom ove godine. Druga podmornica naoružana V72-2 možda patrolira Pacifikom.

Komentarišući razmeštanje, FAS je upozorio da, iako je nuklearno oružje namenjeno suprotstavljanju ruskom nuklearnom oružju, zapravo je “mnogo verovatnije da je novo oružje niskog naboja namenjeno olakšanju prve upotrebe nuklearnog oružja protiv Severne Koreje ili Irana” usred sve upornijeg nuklearnog stava SAD.

U pregledu nuklearnog stava za 2018. godinu, Pentagon je spomenuo mogćnost upotrebe nuklearnog oružja u slučaju „velike konvencionalne agresije“ na SAD ili njene interese.

Trampova administracija nedavno je preduzela brojne korake u promeni američke nuklearne politike, ukinuvši Ugovor o nuklearnom oružju srednjeg dometa, značajan dokument iz 1987. usmeren prvenstveno na smanjenje rizika od nuklearnog rata u Evropi, 2019. godine, i pokazavši nevoljnost za raspravu o obnavljanju Novog strateškog ugovora o ograničenju oružja (Novi START) sa Rusijom, koji treba da istekne početkom 2021. godine.

Vašington je takođe nastavio sa razmeštanjem komponenti raketnog štita u Poljskoj i Rumuniji. Moskva je zabrinuta da bi raketni bacači na tim lokacijama lako mogli da budu pretvoreni u raspoređene ofanzivne nuklearne krstareće rakete. Ova izjava jasno potvrđuje sumnje Moskve.

Sirijska vojska potpuno deblokirala autoput M5 Damask-Alepo – tursko posmatračko mesto u okruženju! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA