Najnovije

SOROŠ PONOVO UDARIO NA KINU: "Si Đinping je pretnja za EU"

Kineski predsednik Si Djinping predstavlja pretnju za Evropsku uniju i njene vrednosti, navodi milijarder DŽordž Soroš u autorskom tekstu za “Prodžekt sindikat”.

DŽordž Soroš (Foto: Jutjub)

Soroš tvrdi da ni političari ni šefovi evropske industrije ne shvataju zaista pretnju koju predstavlja Sijeva Kina. On ističe da je nakon Bregzita u Velikoj Britaniji naročito velika želja da se prigrli Kina, jer britanski premijer Boris DŽonson želi da se distancira od EU što je više moguće i da izgradi slobodno tržište nesputano EU regulacijama.

U tekstu stoji i da je kompanija Huavej sa dolaskom Sija na vlast izgubila autonomiju koju je imala do sada, kao i da svaka kineska kompanija, mora da sluša naredjenja Komunističke partije. Tako će dozvola Huaveijevoj 5G mreži u Evropi omogućiti Kini da "ucenjuje" i "sabotira" EU u budućnosti, tvrdi Soroš.

“Jasno mi je da pod Sijem Kina predstavlja pretnju vrednostima na kojima je osnovana EU. Očigledno, to nije jasno ni liderima država članica EU, niti liderima u industriji, posebno u Nemačkoj”, piše Soroš.

Prema njegovim rečima, umesto da se vode unapred izgubljenu bitku protiv dominacije Huaveija na tržištu 5G, SAD i EU, ili samo EU, trebalo bi da sarađuju u izgradnji Eriksona i Nokije kao održive konkurencije. U tekstu se navodi i da će se Si sastati sa šefovima država i vlada 27 članica EU na samitu EU i Kine u Lajpcigu u septembru. Dodaje se da Evropljani moraju da shvate da će kineski predsednik odneti potrebnu političku pobedu ukoliko ga evropski šefovi država i vlada ne pozovu na odgovornost i ne dovedu u pitanje njegovo nepoštovanje ljudskih prava, posebno na Tibetu, Sinđijangu i Hongkongu.

“Samo kinesko političko rukovodstvo može da odlučuje o Sijevoj budućnosti. Šteta naneta njegovim pogrešnim rukovanjem epidemijom koronavirusa postala je toliko vidljiva da to sigurno prepoznaju i kineska javnost i Politbiro. EU ne bi trebalo svesno da olakša njegov politički opstanak”, zaključuje Soroš.

Pročitajte OVDE ko bi mogao da bude kandidat demokrata na izborima za predsednika SAD.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA