Najnovije

SRBI I RUSI NOSE NASLEĐE DRUGOG SVETSKOG RATA: Osniva se Institut za očuvanje sećanja na borbu protiv fašizma!

Delegacija Narodne skupštine Srbije predvođena predsednicom Majom Gojković učestvovala je na petom zasedanju Komisije za saradnju između Narodne skupštine Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić (Foto: kremlin.ru)

Na sastanku u Moskvi razgovorima sa srpske strane o važnim temama poput realizacije bilateralne saradnje između dve države u oblastima poput energetike i inovativnih tehnologija, te jačanju međunarodne i i regionalne bezbednosti prisustvovali su i Đorđe Milićević, potpredsednik Skupštine, Žarko Obradović, Dragomir J. Karić, Dubravka Filipovski i Sandra Božić. Sa ruske strane u radu Komisije je učestvovala i Valentina Tereškova, prva žena u kosmosu.

Posebna pažnja je uoči obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu posvećenja ponovnom buđenju nacizma, jedne od najvećih pošasti čovečanstva, i pokušaju prekrajanja istorije od strane neonacističkih grupa kako bi se zločini umanjili ili, pak, u potpunosti negirali.

Na zasedanju Komisije predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je predložio da se što pre formira Institut za očuvanje istorijskog pamćenja kako bi se zajedničkim snagama izborili protiv revizionizma istorije i uloge sovjetskih i srpskih vojnika u borbi i pobedi u Drugom svetskom ratu.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković se saglasila sa tim predlogom jer, kako kaže, revizija istorije preti ne samo sećanju već i opstanku naroda. Naglasila je da Srbija dobro pamti junaštvo sovjetskih vojnika koji su se rame uz rame borili sa našim jedinicama za oslobođenje naše zemlje od okupacije. Dodala je da će za inicijativu biti zatražena podrška predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

Đorđe Milićević, potpredsednik Skupštine i zamenik kopredsedavajućeg u radu Komisije, naglasio je da je predlog za osnivanje Instituta od ogromnog značaja za Srbiju i srpski narod. Podvukao da je zadatak da sačuvamo naše zajedničko nasleđe i da će predložiti Vladi Srbije da se nauka uključi sa ciljem da se sačuva prava istina o kreiranju slobodne Evrope.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je u svom obraćanju istakao da je Srbija posvećena zaštiti istorijskog pamćenja, tekovina antifašističke borbe i sećanja na stradanja od nacističkog terora. On je podsetio na žrtve koje su Srbi podneli u Drugom svetskom ratu i istakao da niko nikada ne sme i ne može da ospori da su naši odredi sa borcima Crvene armije proterali naciste sa Balkana i vratili slobodu narodima na ovim prostorima.

Srpska Desnica posetila borca sa Košara koji živi u mestu Srednji Del! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA