Najnovije

OD NAPADA LITIJE SU SVE MASOVNIJE: Dačić poručio da se Đukanović preigrao

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović preigrao se donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti, a što litije budu više napadane, u njima će biti sve više ljudi. Ovo je povodom aktuelne krize u Crnoj Gori izjavio prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ilustracija (Foto: Jutjub/ Pravda)

- Đukanović nije shvatio kolika snaga može da se krije u odgovoru ako se udari na nešto što nije samo politika, već predstavlja nečiji identitet, element genetskog koda, kao što su svetinje u Crnoj Gori - kazao je Dačić i podsetio da Crnoj Gori predstoje izbori. Zbog toga se krenulo u mobilisanje svih snaga opredeljenih za crnogorsku nezavisnost koje smatraju da im bilo šta srpsko u tome smeta.

- Znam ljude koji su bili visoki funkcioneri Demokratske partije socijalista, a sad su glavni u litijama - rekao je Dačić.

- Đukanovićeva velika greška je što je verovao onima koji smatraju da je sve u istraživanju javnog mnjenja i u kampanjama.

I dok narod masovnim okupljanjem širom Crne Gore šalje poruku da u odbrani svetinja neće biti kompromisa, vlast afirmiše teoriju po kojoj je Crna Gora na udaru hibridnog delovanja spoljnih centara moći. Nezadovoljstvo građana pokriva se pričom o navodnoj želji da se sruši legalno izabrana vlast. Ovu tezu, inače, već duže vreme zastupaju DPS i drugi otvoreni antisrpski krugovi, a pridružio joj se i ministar odbrane Predrag Bošković.

- Zakon o slobodi veroispovesti iskorišćen je kao okidač za brutalno obračunavanje sa Crnom Gorom - poručio je Bošković iz Brisela. - Protesti imaju najmanje veze sa zakonom, već pre svega sa političkim željama određenih političkih subjekata u Crnoj Gori i van nje da se obračunaju sa državom i legitimno izabranom vlašću.

Bošković je rekao i da je, zahvaljujući saradnji sa stranim partnerima Crna Gora spremna da odgovori na ovakve pokušaje. On je potvrdio i da je formiran NATO kontrahibridni tim iz raznih država i da je već bio u poseti Crnoj Gori, ali i da će ukoliko bude potrebno Podgorica zatražiti pomoć prijatelja iz NATO.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj još čekaju da premijer Duško Marković saopšti datum početka dijaloga o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti i njegovim odredbama. On je pre dve sedmice pozvao Mitropoliju na dijalog, ali konkretnog poziva za susret još nema. Zasad je poznat sastav samo crkvene delegacije - u njoj će biti petorica episkopa SPC predvođenih mitrolitom Amfilohijem.

Svoje ružno lice pokazali su još jednom crnogorski nacionalisti, ovog puta u Nikšiću na skupu u organizaciji Crnogorskog pokreta. Fijasko u sali Nikšićkog pozorišta, gde se okupilo oko trista učesnika i na Trgu slobode (oko 70 učesnika) nije ih sprečio da šire netoleranciju i govor mržnje.

Neslavno kolo uvreda poveo je marksista Slobodan Mirjačić, predsednik Udruženja boraca NOR, koji je sa bine Nikšićkog pozorišta poručio:

- Šta mislite, srpske avetinje, da vi nama otmete Cetinje!

Na skupu je govorio i advokat Nikola Belada koji je Crkvu optužio da zloupotrebljava narod kako bi uspostavila pravoslavnu džamahiriju.

Na neslavni događaj u Nikšiću reagovao je Marko Kovačević iz Nove srpske demokratije:

- Oni koji misle da je Crna Gora tor iz kojeg niko ne sme da izađe umom, dušom i osećanjima, ne mogu ni da je vole. Mogu samo da joj kliču na italijanskom jeziku i tako je vređaju - kaže Kovačević. - Koliko god okretali Rubikovu kocku Crne Gore, ona može biti rešena samo u tri boje, u onome što ona istinski i jeste.

Crna Gora je veličanstvenim litijama još jednom poslala poruku da u odbrani svetinja neće ustuknuti i da režimu neće biti dozvoljeno da svoj naopaki naum sprovede u delo. Verni narod predvođen sveštenstvom okupio se u Mojkovcu, a povorka je prošla pored kuće premijera Duška Markovića.

U Bijelom polju okupilo se više od 10.000 građana, a povorka se kretala od Crkve Svetog Petra i Pavla do Crkve Svetog Nikole na drugom kraju grada. Građani Murina su se organizovani, preko sela Velika, zaputili u Berane, gde je kod Đurđevih stupova održan moleban kome je prisustvovalo više hiljada Beranaca i njihovih saplemenika iz svih delova vasojevićkog kraja.

Građani Herceg Novog okupili su se na molebanu ispred crkve na Toploj, odakle su krenuli ka Starom gradu i Crkvi Svetog arhangela Mihajla. Zbog ubistva koje se desilo u ovom gradu, planirani program je izostao. Skupovi su održani u Podgorici, Nikšiću, širom Boke Kotorske, Budvi...

Šetnja od Beograda do Orašca

Peti po redu protest podrške Srbima u Crnoj Gori i Srpskoj crkvi, u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta i drugih studentskih organizacija, biće održan danas ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, nakon koga će krenuti litija do Orašca.

Skup će početi u 18 sati, a potom će sa platoa Crkve Svetog Marka u Beogradu krenuti litija koja će biti završena 70 kilometara dalje, u Orašcu, narednog dana u 20 časova. Skup i litija održavaju se uz blagoslov partijarha Irineja, saopštili su organizatori.

Rat između Turske i Sirije bi mogao da počne u narednim satima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA