Najnovije

NAJJAČI UDARAC MILU ĐUKANOVIĆU UPRAVO JE STIGAO OD VATIKANA: Papa je doneo odluku!

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović u velikom je problemu zbog sve masovnijih litija u toj zemlji. Đukanović svakoga dana sve više gubi podršku u svetu, pa je tako i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja zbog narodnih protesta otkazao posetu Crnoj Gori koja je bila najavljena prošle godine.

Đukanović (Foto: predsjednik.me)

Vlada Crne Gore je u decembru, posle susreta premijera Duška Markovića i pape u Vatikanu, pompezno najavila da će poglavar Rimokatoličke crkve sigurno posetiti Podgoricu tokom 2020. godine. Međutim, Vatikan je prošle nedelje objavio zvanični plan papinih putovanja koji obuhvata Maltu, Indoneziju, Papua Novu Gvineju i Istočni Timor, ali Crne Gore nigde nema. 

Stručnjaci su uvereni da su presudan razlog za otkazivanje papinog dolaska u Podgorici masovne litije protiv kriminalnog zakona o slobodi veroispovesti, piše Informer. 

Slagali javnost 

Da sve brojnije litije i molebani u Crnoj Gori i te kako imaju veze s papinom odlukom da ne poseti tu zemlju potvrđuje činjenica da je papa Franja nedavno poslao pismo patrijarhu Irineju u kome je naveo da crnogorski zakon mora imati podršku Srba u Crnoj Gori, što su mediji protumačili kao podršku Vatikana predstavnicima SPC i njihovoj borbi protiv otimanja srpskih svetinja. 

Komentarišući ove navode, verski analtičira Željko Injac kaže da je Vatikanu važniji odnos sa Ruskom crkvom nego odnosi sa malom Crnom Gorom. 

- Tokom nedavnog susreta ruskog mitropolita Ilariona i pape Franje dogovorena je zajednička borba Ruske i Katoličke crkve protiv fragmentacije pravoslavnog i katoličkog sveta. Vatikan je na strani Rusa jer im se poklapaju interesi i zato papa neće doći u Crnu Goru, u kojoj režim sprovodi razbijanje SPSC- objašnjava Injac.

Portparol NSD Marko Kovačević ocenjuje da su Mila "ubile"  božantvene litije. 

- Đukanovića je oduvao narod, a sada ga oduvavaju jedna po jedna na relevantna međunarodna adresa. Očigledo je da je premijer Duško Marković obmanjivao javnost u Crnoj Gori o zaključcima njegove posete Vatikanu- naglašava Kovačević. 

Ne damo svetinje

Za to vreme širom Crne Gore ponovo su održane litije i molebani u znak protesta. Mirne protesne šetnje održane su u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju,  Pljevljima, Žabljaku, Herceg Novom, Andrijevici...

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je narod koji se okuplja oko svojih svetinja postao "središte Evrope". 

Zašto Amerika nije smela da odgovori na iranski napad na vojne baze pročitajte OVDE.

Izvor: Espreso/ Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA