Najnovije

POD RUŠEVINAMA I DALJE LEŽE TELA POGINULIH: Tužni prizori bombardovanog sirijskog grada Raka! (VIDEO)

Nakon skoro dve i po godine od kad je međunarodna koalicija na čelu sa SAD oslobodila sirijski grad Raku, bivša prestonica terorističke grupe ID i dalje je u ruševinama. Lokalni stanovnici jedva sastavljaju kraj s krajem, a nakon bombardovanja 2017. godine, Amerika je potpuno izgubila interesovanje za grad, fokusirajući se na naftna polja.

Razrušena Raka (Foto: Jutjub)

Lokalna stanovnica Smum Haled živi sa decom u ruševinama. Kako bi preživeli, oni sakupljaju komade armature od porušenih građevina i prodaju na mestima otkupa metala.

„Našu kuću su bombardovali avioni. Živimo u podrumu, nemamo posla, kao ni novca za hranu i odeću. Zarađujemo od prodaje armature. To je dovoljno tek da ne umremo od gladi“, kaže ona, i dodaje da je nakon smrti muža prinuđena da sama brine o deci.

Amerikanci su obećavali da će pomoći prilikom obnove porušenog grada. Građanin Rake, Mustafa, kaže da nema rezultata te njihove velikodušnosti, pa je svoju kuću obnovio za sopstveni novac.

„Kakva je pomoć od njih! Sam sam kupio i armaturu i cement. Sve je veoma skupo, nekoliko meseci sam štedeo novac“, požalio se Mustafa.

Lokalni stanovnici objašnjavaju da se pod ruševinama i dalje nalaze tela poginulih – i civila i terorista.

 

Jedna od najmračnijih mesta u gradu je centralni trg. Tu su teroristi javno pogubili 38 sirijskih vojnika i oficira, koje su zarobili.

Međutim, na trgu nema ni spomenika, ni spomen ploče, koji bi podsećali na taj nemio događaj. Nove vlasti su na tom mestu otvorile dečje igralište.

Prema rečima rukovodioca ruskog Centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji, kontraadmirala Olega Žuravleva, u Siriji se nastavlja rad čiji je cilj rešavanje sukoba mirnim putem i pružanje svestrane pomoći civilnom stanovništvu.

Predstavnici ruskog centra su do sada u Siriju dopremili 3.967 tona humanitarne pomoći.

Nakon napada međunarodne koalicije u jesen 2017. godine, grad Raka je skoro zbrisan sa lica zemlje. Poginulo je oko 2.000 civila, dok je 250.000 izbeglo sa tog područja. Grad je trenutno pod kontrolom „Sirijskih demokratskih snaga“. Od tada je koalicija na čelu sa SAD izgubila interesovanje za Raku, čiji su stanovnici prisiljeni da preživljavaju u ruševinama.

Koalicija se fokusirala na kontrolu naftnih polja na istoku zemlje, a nafta se eksploatiše bez saglasnosti zvaničnog Damaska.

Zašto Amerika nije smela da odgovori na iranski napad na vojne baze pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA