Najnovije

IZ PENTAGONA OTKRILI PLANOVE ZA SIRIJU: Dolazi do neizbežnog sudara Rusije i Turske u Idlibu?!

Sjedinjene Države veruju da su Rusija i Turska "vrlo blizu" opsežnijeg sukoba u sirijskom Idlibu i nadaju se da će ga moći izbeći, rekao je portparol Pentagona DŽonatan Hofman novinarima u sredu.

Ruska vojska (Foto: mil.ru)

 

„Vidimo da su Rusi i Turci bili vrlo blizu da imaju opsežniji sukob. Nadamo se da će naći rešenje da to izbegnu “, rekao je Hofman na brifingu za novinare.

DŽonatan Hofman (Foto: Jutjub)

Pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši dodatni pritisak na sirijske vlasti kako bi zaustavili svoju ofanzivu na Idlib. Hofman je odbio da kaže da li su SAD u kontaktu sa dotičnim stranama po tom pitanju.

U decembru su sirijske vladine snage pokrenule ofanzivu kako bi povratile oblasti u pokrajini Idlib, poslednjem preostalom uporištu džihadista u zemlji.

Napetosti u regionu dodatno su eskalirale nakon što su sirijske snage 3. februara granatirale tursku osmatračnicu, usmrtivši osam ljudi i potaknuvši niz odmazdanih udara. 

Ranije u sredu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je da bi Turska mogla u bilo kojem trenutku pokrenuti vojnu operaciju u Idlibu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, gotovo 900.000 civila bilo je primorano da napuste svoje domove zbog tekuće vojne eskalacije na severozapadu Sirije od 1. decembra.

Ko je napao rusku bazu u Siriji Hmejmim, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA