Najnovije

MINA OD DŽIHADISTA IH JE SVE IZNENADILA: Na deblokiranoj komunikaciji M-5 primećen oštećeni „tenk-kavez“ T-72 Adra (FOTO)

Radi se o lokalnoj modernizaciji sovjetskog/ruskog tenka T-72 koji se nalazi u sirijskim oružanim snagama. Ovaj tenk je ojačan dodatnim oklopom koji se sastiji od protivkumulativnih rešetki i dopunskih panela koji su navareni na korpus tenka.

Tenk T-72 (Foto: Jutjub)

Na fotografiji se nalazi sirijski tenk sovjetskog porekla poznatiji kao T-72 Adra. Primetno je da mu je onesposobljen hodni deo (tenkovske gusenice).

Terorističke snage koje su se branile zapadno od grada Alepo i dalje u dubinu provincije Idlib, su u poslednjih mesec dana ostvarile rekord kada je u pitanju broj napada vođenim protivtenkovskim sredstvima. Ove snage su nekoliko puta pokušale i da direktnim pogotkom unište modernizovane tenkove tipa T-72 Adra, ali u tome nisu uspele. Postoji i nekoliko video-zapisa koji potvrđuju ove informacije.Verovatan uzrok oštećenja na tenku koji se svakako može sanirati je i nailazak na neku od brojnih protivtenkovskih prepreka (+minska polja) koje su izgradili teroristi na čitavom potezu ovog fronta.

Ovaj tenk je modernizovan na osnovu borbenih iskustava iz Sirije. Naime, ovaj savremeni sukob je karakterističan po masovnoj upotrebi protivoklopnih raketnih bacača i navođenih raketa različite vrste i dometa. Na ovaj način terorističke snage nastoje da smanje inferioronost u odnosi na regularne snage kada je u pitanju sposobnost kopnenih bornenih sastava (oklopna komponenta).

U skladu sa ovim iskustvima koja su na samom početku rata imala dosta negativan uticaj na sirijske oklopno-mehanizovane jedinice, pojavio se čitav niz modifikacija koja su pre svega usmerene na povećanje oklopne zaštite angažovanih sredstva.

Sirijci su razvili slične pakete modernizacije i za sredstva vatrena podrške „Šilka“, zatim borbena vozila pešadije BMP-1 i BMP-2. Slične tehnike su primenjene i za ojačavanje obt T-55 i T-62 koji se takođe nalaze u sirijskim snagama. Ovako modernizovana sredstva se mogu videti u jedinicama elitne 25.divizije sirijskih specijalnih snaga „Tigrovi“, kao i 4-te oklopne divizije.

Pojavila se fotografija unutrašnjih spremnika ruskog lovca Su-57 sa raketama RVV-SD i RVV-MD! Više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA