Najnovije

MORA NA DORADU: Ruski nevidljivi SU-57 ima problema sa raketama, konstruktori rešavaju problem (VIDEO)

Pred početak serijske proizvodnje mnogo hvaljeni ruski nevidljivi SU-57 ima probleme koje bi trebalo da reše konstruktori i proizvođači raketa, izjavio je generalni direktor korporacije "Taktičko raketno naoružanje", doktor tehničkih nauka Boris Obnosov.

Su 57 (Foto: RIA)

Naime, da bi se rakete smestile unutar trupa aviona, one moraju da budu manjih dimenzija. Osim toga, kad se raketa "pušta" iz zatvorenog prostora, ona stvara dopunsko opterećenje avionu. Doktor Boris Obnosov kaže da će ti problemi biti rešeni.

Što se tiče raketa koje se vešaju sa spoljne strane aviona, sa njima nema nikakvih problema.

Kod proizvođača se pojavila bojazan da bi upravo zbog spomenutih problema neki potencijalni kupci mogli da izgube interes za kupovinu ruskog "nevidljivog" aviona. Jer, da bi se SU-57 smatrao avionom pete generacije ruski konstruktori će morati da reše ove nevolje sa pakovanjem najnovijih tipova raketa unutar njegove unutrašnjosti.

Problema sa klasifikacijom ovog aviona bilo je i ranije, pa su u decembru 2019. Kinezi saopštili da oni ne smatraju da je sadašnji SU-57 avion pete generacije, već ga rangiraju u pokolenje 4+++. Interesantno je da su Kinezi svoj "nevidljivi" nazivali "avionom poslednje generacije" mada je on leteo na ruskom starom motoru.

I Indusi su imali primedbe, pre svega na domet radara ali i motora sa kojim su leteli prvi ruski "nevidljivi". U korporaciji "Suhoj" su već najavili da će u serijskoj proizvodnji u ovaj tip letelice biti ugrađivani sasvim novi modeli i najjači motori na svetu sa kojima će SU-57 moći da leti brže od zvuka bez upotrebe tzv. forsaža.

Proizvođačima SU-57 svakako ne ide u prilog ni to što je prvi serijski proizveden avion ruske pete generacije prošle godine u decembru doživeo katastrofu. On je poleteo sa fabričkog aerodroma u Komsomolsku na Amuru na Dalekom istoku i pao je u tajgu udaljenu od piste 111 kilometara. Pilot je preživeo jer se uspešno katapultirao.

Do 2028. godine vazdušno-kosmičke snage Rusije bi trebalo da dobiju 76 aviona SU-57. Do sada je proizvedeno 13 aviona SU-57 od kojih se deset koriste za letačka ispitivanja. Od tih deset aviona pet ima motore prototipe novog pokolenja.

Ruski "nevidljivi" je već imao vatreno krštenje u Siriji. U februaru 2018. četiri aviona pete generacije doleteli su do Sirije gde su gađali krstarećim raketama neprijateljske ciljeve. U decembru su još jednom ti avioni leteli u Siriju a u ruskom Generalštabu su saopštili da su zadaci uspešno obavljeni.

Indija i Turska prve u redu

ZA "nevidljive" SU-57 zainteresovano je više zemalja, a na prvom mestu su Indija i Turska koje žele da u kooperaciji sa Rusijom kod sebe proizvode tu vrstu aviona. Obostrani interes je razumljiv jer Rusiji treba novac za pravljenje novih tipova aviona a Turskoj, Indiji i još nekim drugom zemljama je stalo da osvoje nove tehnologije.

"Pancir" stiže u Srbiju! Kako funkcioniše i čemu služi pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA