Najnovije

NI NATO, NI MOSKVA! Sprema se neoosmanska ofanziva Turske na Idlib i Siriju!

Dok pres-služba turskog predsednika izdaje saopštenje da Ankara neće tražiti od NATO-a da se vojno umeša u sukobe u sirijskom Idlibu, sam turski predsednik govori o spremnosti Turske da počne vojnu operaciju u toj oblasti zbog nezadovoljavajućih pregovora sa Moskvom.

Turska vojska (Foto: Jutjbu)

Zvanična Moskva takođe izražava nezadovoljstvo jer Turska ne poštuje nijedan postignuti dogovor i upozorava da u zoni Idliba, koja bi trebalo da bude zona deeskalacije, stradaju civili, sirijske snage, a teroristi konstantno napadaju ruske vojne objekte i vazduhoplovnu bazu u Hmejmimu. 

Islamističke grupe u Siriji – štih Turske za buduće rešenje državnosti Sirije

Boris Dalgov iz Centar za istraživanje savremenog Bliskog istoka ističe da se situacija u Idlibu zaoštrila zbog toga što se Turska ne pridržava nijednog postignutog dogovora, a da nezadovoljstvo pregovorima sa Moskvom proizilazi isključivo iz interesa koje Turska ima u Siriji i Idlibu.

„Turska ima svoje konkretne interese u Siriji, i te interese nastoji da ostvari uz pomoć islamističkih grupa koje su po ideologiji bliske turskoj poziciji. Rusija, kao i Sirija, kao i Iran, traže od Turske da ispuni preduzete obaveze nastale kao rezultat dogovora između Turske i Rusije o Idlibu. Turska nije i neće do kraja izvršiti preuzete obaveze, jer želi da sačuva islamističke grupe, koje su opozicija Damasku, kao štih za buduće rešenje državnosti Sirije. Rusija insistira na tome da Turska ispuni svoje obaveze, a Turska se suprotstavlja. U tome i jeste protivrečje, zbog čega je Erdogan i nezadovoljan pregovorima sa Moskvom“, objašnjava ekspert.

Prema njegovim rečima, ne treba izgubiti iz vida ni geopolitičke interese Turske i činjenicu da trenutno tursko rukovodstvo čine pripadnici umerenih islamista.

„Ideologija turskog rukovodstva je bliska ideologiji islamističkih grupa koje deluju u Idlibu u Siriji i zato ih Ankara podržava. Turska ima svoje političke i geopolitičke interese u Siriji. Ona sprovodi politiku neoosmanizma, što znači nastavak ili ekspanziju turskih interesa u svim regionima koji su nekada bili u sastavu Osmanske imperije, a Sirija je 400 godina bila u sastavu  Osmanske imperije“, rekao je ekspert.

„Nismo zvali NATO, ali se na NATO pozivamo kada treba“

Ovde treba uzeti u obzir i stav NATO-a, čiji je Turska član. Nedavno je portparol vladajuće Partije pravda i razvoj Turske Omer Čelik izjavio da Ankara sprovodi konsultacije sa NATO-om i očekuje njegovu podršku u borbi protiv terorizma. Ekspert objašnjava da Turska sada menja svoje pozicije i da govori da nije tražila pomoć NATO-a, ali čak i da jeste, zvaničnici ove organizacije su i ranije izjavljivali da se neće mešati u konflikt između sirijske i turske armije. Osim toga, ekspert smatra da bi se u slučaju da se NATO umeša, postavilo pitanje legitimnosti takvog poteza.

„NATO ne može da se meša u konflikt između sirijske i turske armije u Idlibu, jer je Sirija kao prvo suverena država, čak se i Turska sada u Siriji nalazi na nezakonitoj osnovi -nema mandata UN, niti postoji zahtev od strane legitimne sirijske vlade. Turska je uvela svoju vojsku motivisana očuvanjem svoje nacionalne bezbednosti, kako ne bi dopustila delovanje ekstremnih terorističkih organizacija. Ali je to u svakom slučaju nezakonito. Zato NATO ne može da se umeša i neće. Turska već sada menja svoju poziciju i kaže da se nije obraćala NATO-u za pomoć, ali je to politika Turske da koristi protivrečja između Rusije, Turske i EU“, rekao je ekspert.

Američka karta

Ankara već duže vreme izražava nezadovoljstvo pregovorima sa Moskvom, i u tom periodu je turski predsednik sa američkim razgovarao o mogućnosti otpočinjanja samostalne vojne operacije u Idlibu, objašnjava Dalgov. Prethodno je, kako prenose mediji, Erdogan u telefonskom razgovoru sa Putinom, tražio od ruskog predsednika da izvrši pritisak na sirijskog lidera Bašara el Asada, kako bi sirijska vojska obustavila ofanzivu u Idlibu i još tada se govorilo o tome da će Turska u suprotnom pokrenuti vojnu operaciju u toj oblasti. 

„U poslednje vreme pojavile su se vesti o pregovorima između Turske i SAD. SAD podržavaju Tursku, ne u vojnom smislu, ali u američko-turskim pregovorima o Siriji. SAD podržavaju poziciju Turske, dok se istovremeno odvijaju pregovori i u Moskvi između Turske i Rusije“, potvrđuje ekspert.

Turska odgovorna za Idlib

Dalgov objašnjava da se celokupna odgovornost za zaoštravanje situacije u Siriji može svaliti na Tursku i njeno cinično vođenje računa samo o svojim nacionalnim interesima. Svi sporazumi o Siriji, postignuti do danas, prema rečima eksperta, sadržali su jasne i precizno definisane zadatke i obaveze koje se Turska saglasila da ispuni. 

„Turska je bila dužna da da svoj doprinos stvaranju zone deeskalacije u Idlibu, odnosno da razdvoji umerenu i radikalnu opoziciju i pomogne povlačenje teškog naoružanja. To nije urađeno, a i složeno je uraditi. S druge strane, Turska podržava značajan broj oružanih grupa u Idlibu, čijih pripadnika prema raznim podacima ima od 10 do 30 hiljada u Idlibu, a najviše u okviru organizaciji DŽabat el nusra, koja je priznata kao teroristička organizacija i od strane UN, Rusije, pa i Turske. Ali bez obzira na to, Turska podržava veliki broj grupa koje smatra umerenim“, objašnjava ekspert.

Prema rečima Dalgova, militantne grupe su nastavile sa operacijama granatiranja sirijskih snaga, Alepa, pa čak i ruske baze Hmejmim, zbog čega je sirijska armija i počela da sprovodi vojne operacije. Ove akcije su dovele do direktnog sudara turske i sirijske armije, jer je turska počela da se suprotstavlja operacijama sirijske vojske s obzirom na to da ona podržava određene islamističke grupe i smatra ih umerenim.  

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je izjavio da Turska nije uspela da ispuni nekoliko ključnih obaveza za rešenje problema oko sirijskog Idliba, dok iz Turske tvrde drukčije. Smisao preuzetih obaveza od strane Turske je bio da se odvoje predstavnici opozicije u Siriji, koji sarađuju sa Turskom ali su spremni na politički dijalog sa Damaskom, od pripadnika terorističke organizacije Nusra, koja svakodnevno vrši napade na lokalno stanovništvo.  Moskva vodi konstantan dijalog sa Ankarom i ističe da je osnovni cilj zaštititi civilno stanovništvo, ali da niko ne može da spreči Damask da se bori protiv terorista i oslobađa svoje teritorije od njih.

Pojavila se fotografija unutrašnjih spremnika ruskog lovca Su-57 sa raketama RVV-SD i RVV-MD! Više o tome OVDE!

 

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA