Najnovije

Sloga Srba iz regiona na delu!

Poruka koju je poslao Milorad Dodik posle sastanka sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i Patrijarhom Irinejem je više nego jasna. Sastanku su prisustvovali svi predstavnici Srba iz regiona zbog očigledne ugroženosti i pretnji koje imaju u svojim sredinama.

Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej i Milorad Dodik (Foto: predsednik.rs)

Piše: mr Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-Ruskog centra “Majak”

U Republici Srpskoj naš narod trpi već trideset godina pritiske i napade. Nakon rata koji nije bio ni kratak ni bezazlen srpski narod se izborio za svoje pravo da živi na svojoj vekovnoj zemlji. Mnogi u svim ovim godinama posle rata pokušavaju na sve moguće načine da ponište tu borbu i da ukinu i unište Republiku Srpsku sa svim mogućim birokratskim podvalama. Poslednja podvala koju su pokušali da izvedu političari iz Federacije BiH u stranoj režiji kroz Ustavni sud BiH je da se Republici Srpskoj oduzme pravo na zemljište i druga prava i da gle čuda organi BiH koji su u svakom svom aspektu neprijateljski prema Srbima postanu oni koji gazduju i srpskom imovinom. Odlučno NE se čulo od Milorada Dodika koji je sposoban i spreman a i voljan da takvom činjenju stane na put i zaštiti srpske interese u sopstvenoj zemlji. Crvene linije koje su odavno pređene svim mogućim prekrajanjima Dejtonskog sporazuma koji je u stvari jedini validni akt na koji se pristalo i nakon čega su prestala ratna dejstva i nastupio mir. Taj akt koji garantuje prava i jednih i drugih je menjan više puta kroz takozvanu instituciju Visokog predstavnika a sada bi i kroz Ustavni sud ali to više nije moguće. Srbi imaju svoja prava koja nisu dužni da ustupaju nikome a pogotovo onima iz Federacije. Najavljeni put izlaska iz BiH je poželjan i sigurno opšte prihvaćen u Republici Srpskoj. Nadamo se da uskoro ni formalna granica na Drini neće postojati. Nikada političari u Federaciji neće odustati od neprijateljskih akcija prema Srbima a to je dokazano nebrojeno puta.

U Crnoj Gori je pokušaj da se Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi otme imovina a samim tim da se izvrši poslednja epizoda u seriji napada na sam srpski idetitet u Crnoj Gori. Zabranjen je srpski jezik, srpska trobojka i pravoslavna vera koju predstavlja Srpska Pravoslavna Crkva. Srbima se ne dozvoljava da rade u institucijama i vrši se svaki mogući pritisak na narod Crne Gore. Neverovatno je da uopšte i pišemo i podsećamo kako su se izjašnjavali vladike, knezovi i ostali viđeniji Crnogorci kroz istoriju. Šta je Srpska Pravoslavna Crkva predstavljala za nastanak i opstanak srpske Crne Gore apsolutno je poznato. I šta i danas predstavlja jasno je svima u Crnoj Gori koji na litijama pokazuju i hrabrost i volju ali i onima koji sede kući i podržavaju svoju braću i sestre na ulici. Politički i nacionalni inženjering je neko pomislio da može da uđe u zadnju fazu i dao zeleno svetlo, da ne kažemo nalog, Milu Đukanoviću da krene u napad na poslednji bastion srpstva u Crnoj Gori. Mislilo se da je srpstvo posustalo ali prevarili su se. Predstavnik Srba iz Crne Gore Andrija Mandić je sada prisutan na svim sastancima kojima predsedava predsednik Srbije Aleksandar Vučić a koji su od važnosti za Srbe u regionu.

Republika Srbija je pod posebnim pritiskom jer kako mora da pazi da ne napravi neki ishitreni potez koji će je koštati ekonomskog napretka a gde je ekonomski tu je i vojni napredak, tako mora da pazi sa druge strane i na Srbe u celom regionu. A u regionu nije nimalo zavidna situacija. Kosovo je pod okupacijom i pod stalnim pritiskom na Srbe posebno na one koji su još ostali južno od Ibra. U Crnoj Gori je na sceni etnički inženjering gde se na sve moguće načine Srbi primoravaju da se odriču svog jezika, vere, nacije, svega. A u BiH je konstantna ofanziva na Republiku Srpsku kako bi joj se poništila sva moguća prava i stvorila unitarna Bosna a šta bi to značilo za Srbe apsolutno je jasno jer je jedini plan nestanak Srba. Mudrom politikom koja se sada vodi može se sačuvati sve što imamo pa čak i izvući još ponešto za Srbe. Ali to najviše zavisi od jedinstva koje se napokon pokazuje. Predstavnici Srba iz regiona sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Patrijarhom Irinejem treba češće da se sastaju i usklađuju poteze na dobrobit svih Srba jer je krajnje vreme da se pokaže sloga i usvoji prava strategija kojom ćemo zbaciti sa sebe ova više decenijska zla koja su nas okružila.

Milo sprema izbornu krađu pod paravanom birokratskih formalnosti! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA