Najnovije

DETALJNA ANALIZA SAVEZA KOJI JE NA POMOLU: Sadašnjost i perspektive vojno-tehničke saradnje Rusije i Indije!

Na nedavno završenom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne tehnike Defexpo India 2020 koji se održavao u Indiji, ruski vojno-industrijski kompleks (VIK) je predstavio više od 500 svojih proizvoda. Na njemu je predstavljen i čitav niz zajedničkih projekata za sva tri vida vojske koji će radikalno da povećaju borbenu osposobljenost i kvalitet indijske armije. Indija predstavlja jednog od najvećih ruskih partnera kada je u pitanju međunarodna vojno-tehnička saradnja.

Ruski sistem S-400 (Foto: mil.ru)

Indija je jedan od ključnih ruskih partnera kada je u pitanju međunarodna vojna saradnje. Svoju produkciju je predstavilo oko 20 preduzeća koja posluje u okviru VIK. Ruski predstavnik je sa svojim proizvodima činio više od 10% celokupne postavke koja je viđena na sajmu. Na sajmu su učestvovala imena poput „Rosoboroneksporta“, „Almaz-Anteja“, „Uralvagonzavoda“, „Helikoptera Rusije“, Objedinjenih proizvođača motora, „Tehmaša“ i Objedinjenih brodograđevinskih proizvođača . Što se tiče domaćina sajma, prikaz ruske vojne tehnike je imao prioritetan značaj.

Indija je jedan od najvećih nabavljača ruskog naoružanja u vojne tehnike u svetu. „U regionu vlada stabilno visok interes za nabavku ruske vojne tehnike. Naše učešće na ovakvim sajmovima kao što je Defexpo je svake godine sve veće“ – rekao je Viktor Kladov. Ovaj čovek obavlja funkciju jednog od direktora državne korporacije „Rosteh“, koji je specijalizovan za međunarodnu vojno-tehničku saradnju.

 „Za poslednje tri godine [2017–2019] narudžbe koje smo dobili premašuju 15 milijardi američkih dolara. Ako govorimo o ukupnom obimu potpisanih ugovora od početka 1991.godine, cifra dostiže 70 milijardi američkih dolara“. Ovo je prvog dana sajma Defexpo India 2020 rekao zamenik direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju FSVTS Vladimir Drožov.

Vojno-tehnička saradnja Rusije i Indije

U okviru strateškog partnerstva Rusija i Indija realizuju velike zajedničke projekte. Ovi projekti su deo šireg programa koji nosi ime Make in India („Proizvodi u Indiji“). Na teritoriji Indije je pokretnuta proizvodnja univerzalnih lovaca Su-30MKI, tenkova T-90S i krstarećih raketa porodice BrahMos. U sadejstvu sa FSVTS i korporacijom „Rosteh“ na teritoriji Indije su osnovana zajednička preduzeća za proizvodnju automatskih pušaka AK-203, gde će lokalizacija njihove proizvodnje dostići 100% kompletaciju. To se isto odnosi i na helikopere Ka-226T.

Od 2017-2019.godine, bez obzira na povećan pritisak od strane zapadnih država (konkretno SAD) koje su zahtevale da Indija prekine svaki oblik saradnje sa Rusijom, potpisani su veliki ugovori oko isporuke dalekometnih raketnih sistema PVO/PRO S-400 „Trijumf“. Rusija i Indija zajednički grade i klasu raketnih fregata 11356. Potpisan je ugovor i za povećanje licencne proizvodnje tenkova T-90S na 409 jedinica. Takođe, potpisano je i niz ugovora na isporuku ogromnih kontingenata raketa i artiljerijske municije za potrebe indijskog vazduhoplovstva i kopnene vojske.

Oklopna tehnika

Najveću pažnju na sajmu Defexpo 2020 je privukao novi robotizovani borbeni modul (kupola) koncerna „Uralvagozavod“. On je bio predstavljen na štandu „Rosoboroneksporta“ koji je imao rekordnu posećenost posetilaca sajma.

Ukratko, radi se kupoli koja je integrisana sa izuzetno moćnim topom kalibra 57mm AU-220M. Ceo projekat je razvila kompanija CNII „Burevestnik“. „Ova kupola je namenjena za naoružanje različitih tipova oklopnih borbenih mašina. Pre svega za opremanje borbenih vozila pešadije, kako kroz modernizaciju postojećih vozila, tako i onih koji se nalaze još u razvoju. Nova kupola će se naći u naoružanju perspektivnih oklopnih vozila ruske proizvodnje T-15 „Armata“, „Kurganec-25“ i „Bumerang“. Ovaj modul takođe može biti ugrađen i na trup manjih brodova i patrolnih čamaca“- naglašeno je u informativnoj službu UVZ. Predviđeno je da se ista konfiguracija montira i na helikoptere.

Predstavljeni model borbene kupole je značajno unapređen. Konkretno, 57-milimetarski top visoke balistike može da uništava sve tipove ciljeva koji se mogu naći na bojnom polju, osim osnovnih borbenih tenkova. U tekstu je saopšteno da će teško borbeno vozilo pešadije T-15 „Armata“ na velikoj paradi Pobede u Moskvi premijerno biti prikazana sa ovom kupolom.

Veliku pažnju je privuklo još nekoliko modela artiljerijske vojne tehnike. Tako se za godinu i po dana planira završetak kompletnog tesitranja samohodnoh minobacača kalibra 82mm „Drok“, samohodnog artiljerijskog oruđa (SAO) na automobiliskoj šasiji kalibra 120mm „Floks“.

Tu se našao i projekat „Magnolija“ koji podrazumeva koncepciju samohodne haubice kalibra 152mm za ekstremno neprohodne i klimatski zahtevne terene. U 2021.godini će započeti njihova serijska proizvodnja. Što se tiče samohodne haubice nove generacije „Koalicija-SV“ kal.152mm njeno kompletno testiranje će se završiti do kraja 2022.godine.

Ova godina kao i svaka druga jednostno ne može da prođe bez spominjanja vojno-tehničke saradnje između Rusije i Indije i kada su u pitanju osnovni borbeni tenkovi. Poznato je da je Rusija jedna od najvećih operatora tenka T-90S Bhishma  kojih u indijskoj vojsci ima više od 1000 komada. Zamenik direktora FSVTS Vladimir Drožov je saopštio da će Indija povećati obim proizvodnje ovih ruskih tenkova na osnovu potpisane licence.

 „Sa Ministarstvom odbrane Indije u 2019.godini je potpisan ugovor o produžetku licencne proizvodnje tenkova T-90S. Ceo ugovor je produžen do decembra 2028.godine koji uključuje povećanje količine proizvedenih tenkova za 409 jedinica. Sa svoje strane, indijsko Ministarstvo odbrane je naručilo dopunsku količinu od 464 tenkova“ – napomenuli su u FTVTS.

Pored ovih konkretnih stvari, razgovoralo se i mogućnosti modernizacije proizvedenih tenkova T-90S. U ovom momentu se vode tehnički pregovori u dva pravca i oni podrazumevaju: integraciju balističkog računara i uređaja za automatsko praćenje cilja. Prema rečima ruskog pregovarača tema ovih pregovora nije modernizacija tenkova na standard „MS“ pošto se radi „o sredstvima različite generacije“.

„Uralavagonzavod“ ima nameru da raširi proizvodnju komponenti za ove tenkove koje će se sklapati na teritoriji Indije. „U planu je da organizujemo proizvodnju tenkovskih motora,topolotnih jedinica na vodu i ulje, automatskog punjača topa, elemenata sistema goriva, paket elektropreme za korpus tenka i kupolu, blokove za kontrolu napajanja i generatore za paljenje, gusenične trake za tenkove T-72M1 i T-90S“- precizirali su u koncernu.

Treba napomenuti da je na sajmu predstavljena i radikalno modernizovana verziju ruskog borbenog vozila pešadije BMP-2. Na njoj se nalazi nova borbena kupola sa savremenim sistemom za upravljanje vatrom. Nišan je dobio termovizijski kanal, dok je naoružanje ostalo isto kao i kod ranijih verzija. Vozilo je postalo gabaratnije usled produžetka guseničnog segmenta za po jedan točak sa obe strane. Vidljive su brojna poboljšanja koja se tiču spoljnog oblika vozila u odnosu na ranije modele. Novi BMP-2 ima snažniji motor koji mu omogućava da ostvari brzinu i do 80 km/č po putu.

Ovo sredstvo se pokazalao kao izuzetno pouzdano za vreme eksploatacije u indijskoj armiji. Indijska verzija BMP-2 je u njenim oružanim snagama je poznatija kao Sarath. Prema ruskim izvorima Indija je od 1984.godine kroz licencne dozvole proizvela oko 2,500 hiljade ovih vozila.

Ratno vazduhoplovstvo

Indija je tradicionalno jedan od najvećih ruskih partnera kada je u pitanju vazduhoplovna vojna tehnika. Ovo se takođe odnosi i na zajedničke proizvodne programe na bazi vojno-tehničke saradnje.

Sudeći po informacijama koje su se mogle pročitati na sajmu, trenutno RV Indije u svom sastavu poseduje preko 250 višenamenskih borbenih aviona Su-30MKI. Ova letelica ruskog porekla predstavlja osnovu indijskog ratnog vazduhoplovstva. Prvi čovek koncerna Rosoboroneksport Aleksandar Mihejev novinarima je saopštio da se vode pregovori oko modernizacije ovog aviona na novi tehnološki nivo.

Rusija je svom indijskom partneru uputila ponudu oko isporuke dopunskog kontingenta duboko modernizovanih taktičkih lovaca MiG-29UPG. Nedavno je saopošteno da Indija namerava da nabavi dve eskadrile ovih letelica(do 21 aviona).

Na sajmu Defexpo 2020 je saopšteno, da indijska vazduhoplovna korporacija Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) „više nego spremna“ da zajedno sa Rusijom krene u razvoj višenamenskog lovca pete generacije FGFA. Naravno ceo proces će zavisiti isključivo od odluke indijskog Ministarstva odbrane.

Podsetnik: Još 2007.godine je između Indije i Rusije potpisan sporazum oko zajedničkog razvoja višenamenskog lovca koji bi bio napravljen na bazi ruskog Su-57. Kompanija „Suhoj“ je u kooperaciji sa indijskom kompanijom HAL pre desetak godina započela rad na zajedničkom rusko-indijskom projektu FGFA (skr. od Fifth Generation Fighter Aircraft).

U aprilu 2018.godine internet portal Jane’s Defence Weekly je obavestio javnost da je Indija napustila projekat FGFA. U tekstu se navelo da je indijska strana zadržala pravo da ponovo razmotri ovu odluku ili u krajnjem slučaju direktno kupi eksportnu verziju Su-57E posle njegovog uvođenja u naoružanje ruske armije.

Zajednička kompanija Indo-Russian Helicopters Limited planira da učestvuje u programu Naval Utility Helicopter (NUH), u okviru kojeg se predviđa nabavka novog lakog višenamenskog helikoptera za jedinice indijske ratne mornarice.

 „Kompanija je zvanično objavila svoju spremnost da učestvuje na tenderu oko nabavke Naval Utility Helicopter (NUH). U ovom momentu indijska strana radi na pripremi celokupnog tenderskog procesa. Ka-226T u potpunosti odgovara predviđenim tehničkim potrebama koji se nameće za ovaj tip helikoptera“- rekao je generalni direktor Rosoboroneksporta Aleksandar Mihejev.

 „U ovom momentu pri učešću indijske korporacije HAL i AO „Helikoperi Rusije“ napravljeno je zajedničko rusko-indijsko preduzeće Indo-Russian Helicopters Limited. Ova kompanija je u potpunosti spremna da proizvedi helikoptere Ka-226T za potrebe indijske vojske“- navodi Mihejev. Na štandu koncerna „Helikopteri Rusije“ i rusko-indijske kompanije Helicopters Limited potpisan je ugovor koji se tiče lokalizacije prilikom proizvodnje helikoptera Ka-226T. Dokument se sastoji od osnovne etape i rokova organizaicje proizvodnje helikoptera i njegovih komponenti u Indiji, nakon potpisivanja odgovarajućeg ugovora.

Protivvazduhoplovna odbrana

Rusko koncern „Almaz-Antej“ je na sajmu predstavio praktično kompletnu izvoznu gamu svojih proizvoda. S obzirom na količinu indijskih narudžbi u oblasti protivvazdušne i protivraketne odbrane (ovde govorimo pre svega o ugovoru za S-400), ruska strana je svom partnerui ponudila i sisteme protivvazduhoplovne odbrane kratkog i srednjeg dometa, koji bi bili bazirani na kopnu i moru.

Zamenik direktora FSVTS-a Vladimir Drožov je već prvog dana sajma Defexpo India 2020 dao izjavu da će prvi kontingent PVO/PRO sistema S-400 „Trijumf“ u skladu sa planom biti isporučen do kraja 2021. godine. U skladu sa ovim projekcijama trenutno se na teritoriji Indije gradi specijalizovani Centar za obuku u kome će se obučavati operatori na ovom sistemu. Pitanje licencne proizvodnje S-400 se ne razmatra.

„Pored posla oko nabavke raketnog sistema S-400 sa kojim je već dovoljno dobro upoznata šira javnost,  velike izglede ima i eksportna verzija raketnog sistema S-300VM „Antej-2500“. Ovaj sistem je specijalizovan za presretanje balističkih raketa koje imaju domet do 2,500km.Ovaj sistem postaje sve aktuelniji nakon unilateralnog napuštanja SAD iz Sporazuma o zabrani raketa kratkog i srednjeg dometa. Rakete koje se nalaze u borbenom kompletu PRO sistema S-300VM mogu veoma efikasno da unište široku nomenklaturu vazdušnih ciljeva na daljini i do 200km“ – napominje rukovodilac Biroa za vojno-političke analize Aleksandar Mihajlov,

Po prvi put je u Indiji prikazana u maketa najnovijeg PVO kompleksa „Viking“. Ova verzija raketnog sistema predstavlja eksportnu verziju kompleksa Buk-M3,  koji u svom sastavu poseduje navođene rakete srednjeg dometa 9M317ME.

 „Ka ovom sistemu vlada veliki interes. Radi se o mobilnom sredstvu, koji je namenjen zaštiti zemaljaskih ciljeva od napada svim tipovima vazdušnog oružja. On je efikasan protiv raketa vazdušnog baziranja, i na cilj se može navoditi i pomoću radara koji se nalaze u sklopu sistema S-400“- govori Mihajlov. Izvozna verzija sistema Buk-M3 „Viking“ je naoružana sverakursnim raketama klase zemlja-vazduh koje se vertikalno lansiraju iz borbenih spremnika.. NJihov broj na jednom lansirnom vozilu može da dostigne brojku od 12 raketa, dok komandni punkt koji upravlja sa više ovih jedinica može jednovremeno da navodi do 36 raketa.

U ovom času specijalisti indijskog Ministarstva odbrane predstavljaju potencijalnog kupca raketnog sistema Buk-M3 „Viking“. Za očekivati je da Delhi ima u planu da ozbiljnu podigne tehnološki nivo svojih PVO jedinica srednjeg i kratkog dometa.

Naravno, u Indiji je predstavljen i samohodni raketni PVO sistem „Tor“. Ovo oruđe predstavlja verovatno najbolji sistem na svetu kada su u pitanju PVO sredstva kratkog dometa. NJegov proizvođač je ruski elektromehanički zavod iz Iževska „Kupol“.

„Ovaj sistem je bazičnoj verziji integrisan na samohodno gusenično vozilo koje se veoma efikasno može koristiti na praktično svim terenima. Za složenije uslove, koji su pre svega opterećeni ekstremnijim klimatskim faktorima razvijena je verzija „Tor-M2DT“. Ona se nalazi na ultraprohodnom guseničnom vozilu koji se sastoji iz dva elementa“- rekao je ruski ekspert. Predstavljena je i verzija „Tor-M2K“ koja se nalazi na platformi točkašu. Ova verzija je idealna za zemlje koje raspolažu sa nešto većom mrežom uređenih puteva, ali i povoljnom klimom koja je uglavnom suva. Iževski inženjeri su napravili i potpuno automatizovan borbeni modul, koji se može koristiti u stacionarnim uslovima, ali i montirati na različite vrste platformi (kamionske šasije, brodske palube).

Posetioci sajma su mogli da vide i modele raketa iz sastava integrisanih raketnih sistema Club-S i Club-N. Ova sredstva predstavljaju izvozne verzije raketnog sistema „Kalibr“. Takođe su prikazani i brodski PVO sistemi „Rif“ i „Štilj“.

Tokom ovog sajma ruski koncern „Almaz-Antej“ i domaća kompanija Bharat Dynamics Limited (indijski gigant kada je u pitanju proizvodnja artiljerijske municije i raketnih sistema) su potpisali memorandum o saradnji u oblasti održavanja nedavno isporučene borbene tehnike.

Na sajmu Defexpo 2020 je saopšteno, da se do kraja ove godine očekuje potpisivanje ugovora oko nabavke i licencne proizvodnje lakih prenosnih raketnih sistema PVO „Igla-S“. Još u 2018.godini su se pojavile informacije da Indija želi  upravo ovaj raketni sistem. Prema izvorima internet portala Defense News ukupna vrednost ugovora je procenjena na 1,5 milijardi američkih dolara.

Ratna mornarica

Tokom održavanja međunarodnog sajma naoružanja i vojne tehnike Defexpo 2020, bilo je reči i o pomorskim borbenim sistemima.

Tako je postalo izvesno da će Indija dobiti dve fregate klase 11356V koji se grade u Pribalitčkom brodograđevinskom zavodu „Jantar“. Završetak celog posle se planira za kraj 2024.godine. Još dva ratna broda iste klase će biti izgrađena u indijskim brodograđevinskim kapacitetima. Kako su precizirali u FSVTS obe zemlje su krenule u tehničku modernizaciju brodograđevinkih objekata Goa Shipyard Limited gde će se graditi složena borbena plovila. Ugovor na isporuku četiri raketne fregate klase 11365V potpisani su u novembru 2018.godine.

Rusija je svom azijskom partneru uputila tehnički predlog koji se tiče zajedničkog razvojnog projekta novog minlovca. Nedavno je saopšteno da u okviru programa Make in India Rusija razmišlja i o dislokaciji izgradnje savremenih tegljača klase 12701 „Aleksandrit-E“ sa korpusom od stakloplastike. Ovakav materijal u odnosu na standardne čelične legure poseduje daleko veću borbenu žilavost prilikom nailaska na mine, a takođe i veći eksploatacioni resurs koji dostiže 30 godina.

Prvi čovek CKB „Rubin“ Igor Vilnit je rekao da vi sledeća etapa tendera koja nosi ime Project 75-I mogla vrlo brzo da bude stavljena u funkciju. Radi se o nameri Indije da svoju podvodnu komponentu ojača najsavremenijim tipom neatomskih napadnih podmornica. „Mi aktivno radimo na rešenju koje je nastalo na bazi naše podmornice klase „Amur-1650“ čija maketa je predstavljena na ovom sajmu. Rokovi zavise od želje indijskog partnera“- rekao je Vilnit.

Ostalo naoružanje

U okviru programa Make in India aktivno se realizuju završni pregovori oko lokalizacije proizvodnje automatskih pušaka AK-203. Prvi kontingent ovih pušaka prema informacijama FSVTS treba da bude kompletiran do kraja ove godine. Indija može postati prva inostrana država, koja će proizvoditi naprednu seriju automatskih pušaka „200-ke“ čuvenog svetskog brenda streljačkog oružja Kalašnjikov.

„Automatske puške će dobiti jedinice kopnene vojske, padobranski sastavi, jedinice mornaričke pešadije,a  takođe i elementi koji obezbeđuju čuvanje javnog reda i poretka. Očekuje se da ove jedinice u potpunosti zamene stare puške tipa Kalašnjikov, modelima AK-203“ – rekao je generalni direktor zajedničkog preduzeća Indo-Russian Rifles Private Limited, general-major Sengar. Očekuje se da svake godine ovo preduzeće u svojim proizvodnim halama kompletira 75 hiljada ovih pušaka. U planu je da se njihova proizvodnja produži na 10 narednih godina.

Premijer Indije Narenda Modi je objavio da će zajedničko preduzeće biti formirano u martu 2019.godine.“Vi , ste verovatno čuli za zajedničko indijsko-rusko preduzeće za proizvodnju automatskih mašina, koje se nalazi u okrugu Ameti. Ovo mesto se nalazi nedaleko od grada Lukhnau. U ovom preduzeću će se u bliskoj budućnosti organizovati proizvodnja naoružanja svetske klase. U veoma kratkom vremenu 100% proizvodnja automatskih  pušaka AK-203 biće lokalizovana u Indiji”, rekao je Modi na otvaranju izložbe, napominjući da zemlja teži novim ciljevima kada je u putanju domaća vojna industrija.

Ruski koncern „Tehmaš“ je po prvi put  demonstrirao novi potkalibarni projektil kalibra 125mm 3VBM23 „Svinjec-2“ i eksperimentalni obrazac „Mango-M“.

Ovi projektili se ispaljuju iz tenkovskih glatkocevnih topova kalibra 125mm D-81. Razvojni inženjeri su uspeli da povećaju probojnost ovih projektila za 20% u poređenju sa ovim tipom municije u operativnoj upotrebi. Nove granate će omogućiti uništenje praktično kompletnog spektra oklopnih borbenih sredstava i druge vojne tehnike na daljinama većim od 2000 metara.

Jedna od glavni prednosti novog projektila „Mango-M“ jeste da za njega nije potrebna modifikacija konstrukcije automatskog punjača na tenkovima T-72 i T-90. NJegov prethodnik „Mango“ se takođe od 2014.godine proizvodi u Indiji. Ugovor o licenciranoj proizvodnji su tada potpisali Rosoboroneksport i Ministarstvo odbrane Republike Indije.

Objedinjena korporacija za proizvodnju motora predstavila je svoje proizvode: motor TV7-117ST-01  (namenjen avioni Il-114-300), VK-2500PS-03 (koji će pokretati helikoptere Mi-17A2) i TRDD-50MT  za letelice lake kategorije.

Pre desetak dana Rosoboroneksport i indijska Organizacije odbrambenog istraživanja i razvoja DRDO su potpisali ugovor oko zajedničkog projekta razvoja visokoenergetskog pogonskog goriva za rakete i rakete-nosače. Paralelno sa tim će biti napravljeni i novi motori koji će se odlikovati kompaktnošću i visokim stepenom iskoristivosti.

Naekoliko izjava je posvećeno i uspešnom rusko-indijskom BrahMos .U ovom momentu ova kompanija radi na razviju rakete klase „vazduh-vazduh“ velikog dometa, koja je namenjena borbi protiv letećih radara tipa AWACS. Očekuje se da se čitav projekat završi do 2022.godine.Supersonična krstareća raketa je do sada testirana više od 70 puta. Tom prilikom je lansirana sa kopnenih platformi, brodova, podmornica i borbenih aviona. Svaki put je uspešno demonstrirala svoj kvalitet.

Indija je završila projekat vazduhoplovne supersonične krstareće rakete BrahMos. Početkom 2020.godine indijsko ratno vazduhoplovstvo je sa ovim raketama opremilo prvu eskadrilu lovačkih aviona Su-30MKI. Indija je na taj način postala jedina država u svetu, koja je isti model rakete uspešno adaptirala za oružane platforme koje se nalaze zemlji, vazduhu i vodi.

Raketni sistem “Točka” roka po džihadistima, snimak pogledajte OVDE!

 

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA