Najnovije

PUTIN I ERDOGAN NISU POSTIGLI SPORAZUM: Da li bi Idlib mogao da bude najstravičnija horor priča 21. veka?

Rusija i Turska nisu uspele da u Moskvi postignu sporazum kojim bi se smanjila napetost oko sirijske pokrajine Idlib, izjavio je u sredu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je rekao da su se snage sirijske vlade koje sprovode ofanzivu u Idlibu, doduše pridržavale prethodnih sporazuma, ali da su i reagovale na provokacije. Lavrov je upozorio da se nastavljaju vojni napadi na sirijske i ruske snage u Idlibu.

Ilustracija (Foto: RIA)

U međuvremenu, humanitarna kriza u ovom regionu na severozapadu Sirije, dostigla je strahovite razmere - čak tri miliona ljudi je na ivici smrti. UN procenjuje da bi "Idlib mogao da bude najstravičnija horor priča 21. veka". Od proleća 2011. godine krvoprolića u ovoj zemlji nikako da stanu.

Nakon što je objavljeno da ni najnoviji pokušaj da se dođe do sporazuma nije urodio plodom, u Moskvi nema nagoveštaja o eventualnom sastanku Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, koji bi na najvišem nivou pokušali da "izvade kestenje iz vatre".

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov potvrdio je da je Moskva spremna da sarađuje sa Ankarom oko smirivanja tenzija u Idlibu, a njegov turski kolega, Mevlut Čavušoglu ipak nije isključio mogućnost da se lideri dveju zemalja sastanu u narednim danima. Lavrov je istakao da Rusija nije imala nikakve zahteve tokom bilateralnih pregovora sa Turskom, 17. i 18. februara u Moskvi.

Kremlj je ocenio da bi turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade Bašara al Asada u Idlibu, najavljena kao "potez koji je samo pitanje vremena", bila najgori mogući scenario.

U obraćanju poslanicima svoje vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdogan je prethodno kazao da je Turska odlučna da Idlib postane bezbedna zona "bez obzira na cenu čak i dok se razgovori nastavljaju sa Rusijom, koja podržava Asadove snage".

- Operacija u Idlibu biće brza - rekao je Erdogan u turskom parlamentu. - Odbrojavamo, šaljemo poslednja upozorenja. Turska je izvršila sve neophodne pripreme da započne operaciju u Idlibu. U slučaju bilo koje druge operacije poručujemo da ćemo doći po noći, u bilo kom trenutku. Drugim rečima, ofanziva u Idlibu bi mogla da počne u bilo kom trenutku.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio je da "će Turska nastaviti da šalje trupe u Idlib kako bi obezbedila sigurnost civilima i celom regionu".

Ni telefon "ne radi"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da, bar zasada, nema ni konkretnih planova da se organizuje telefonski razgovor dvojice predsednika. Peskov, ipak, napominje da su predsednici u bliskom kontaktu i da se, ukoliko bude bilo potrebno, "telefonski razgovor organizuje za nekoliko sati".

Ruski lovci masakrirali džihadiste! Teroristička uporišta sravnjena sa zemljom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA