Najnovije

CRNOGORSKI REŽIM NE BIRA SREDSTVA PROTIV SRBA: Sramna izjava istoričara direktan poziv na sukobe!

Dragutin Papović, istaknuti "dvorski" istoričar i jedan od iz pravoslavlja izopštenih poslanika, u autorskom tekstu „U SPC-u ne vlada geografski determinizam, već srpski nacionalizam“ izrazio je želju da "temeljno reformiše" SPC.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub/Pravda)

- Uprkos propagandnim paravanima kojima SPC i njene partije u Crnoj Gori pokušavaju da sakriju suštinu litija, jasno je da litije nisu borba za čuvanje svetinja, nego borba da se od Crne Gore napravi klerosrpska republika, započinje Papović. 

Za početak, onako "građanski", sugerisao je kako bi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori trebalo da se zove. A, ovo je samo uvod u lutanja.

- Da ima bratskih obzira, SPC bi stavila i crnogorsko ime u svoj naziv. Izgleda da takva korektnost i obzirnost nije moguća, jer u SPC ne vlada geografski determinizam već srpski nacionalizam. - rekao je Papović u sramnoj izjavi. 

U skladu sa ustaljenim režimskim narativom, borbu za spas svetinja Papović je pokušao predstaviti kao borbu za srpske nacionalne ciljeve, maliciozno komentarišući izjavu mitropolita Amfilohija za Glas srpske da se u Crnoj Gori vodi borba i za srpstvo, ali i za crnogorki identitet jer, kako kaže mitropolit, ovo danas nije crnogorstvo, već montenegrinstvo.

- To je zamaskirana poruka da se pod montenegrinstvom podrazumijeva crnogorska nacija, a pod crnogorstvom oni Crnogorci koji su dio srpske nacije - "logicira" Papović.

On problematizuje i izjave naših crkvenih velikodostijnika da se bore za tradicionalnu Crnu Goru budući da je, kako ističe, mitropolit Amfilohije naziva "novoniklom državicom".

Đukanovićev istoričar očito gubi iz vida da mitropolit, onda kada govori o „novonikloj državici“, sigurno ne misli na Crnu Goru već na Milovu privatnu državu - Montenegro, na čijem braniku se, iz raznih razloga, nalaze i mnogi bivši Srbi.

Pa, i sam Dragutin bi to morao znati! 

Režimski pamflet ne bi bio potpun bez potenciranja „dubokog“ sukoba između Mitropolije i predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. Naravno da istoričar Papović nije propustio priliku da ovim i sličnim besmislicama "ukrasi" svoj komentar.

- Zakon o slobodi veroispovijesti nije dirnuo u svetinje, nego u monopolski položaj SPC u Crnoj Gori. Zato ovo nisu građanski protesti protiv zakona, ni litija svih pravoslavnih za svetinje, već klerosrpska kampanja, ističe on.

U duhu najboljih "građanističkih" tradicija, zamerio je i srpskoj opoziciji ali i "evroprogresivnim Demokratama" zbog toga što, kako tvrdi, "traže" blagoslov od mitropolita vezano za političke odluke, i istakao da baš zbog toga mitropolija ne treba da se ljuti "kad im se kaže da se bore da Crna Gora bude pravoslavni Iran".

- Uprkos propagandnim paravanima kojima SPC i njene partije u Crnoj Gori pokušavaju da sakriju suštinu litija, jasno je da litije nisu borba za čuvanje svetinja, nego borba da se od Crne Gore napravi klerosrpska republika. Svi koji smatraju da je ovo usmjereno, ne samo protiv crnogorske državnosti i protiv građanskog društva, nego prije svega protiv ličnog i porodičnog mira i prosperiteta, moraju se suprotstaviti ovoj politici. - ocenio je Papović.

Očito da on ima i ideju kako bi trebalo reorganizovati SPC.

- NJoj je neophodna temeljna reforma. Za početak, svi koji žele da žive u mirnoj, građanskoj i evropskoj Crnoj Gori, moraju odbiti naopaku politiku SPC. - rekao je Papović. 

Teško će doći do mirnog rešenja u Crnoj Gori! Više o tome OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA