Najnovije

LUPETANJE BEZ GRANICE! Palmer razbesneo Beograd i Moskvu: "Rusi namerno izazivaju provokacije da naprave sukob između Srbije i Crne Gore"

“Dezinformacije koje se šire o Zakonu o slobodi veroispovesti su namerna provokacija, za koju je pre svega odgovorna Moskva”, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Metju Palmer (Foto: Jutjub)

Sjedinjene Države, kako je istakao Palmer, zalažu se za kompromis i mirno rešenje spora oko zakona. Američki zvaničnik nije komentarisao odnose Srbije i tzv, Kosova.

Crnogorska vlada i Srpska pravoslavna crkva započele su dijalog o Zakonu o slobodi veroipovesti koji je izazvao proteste u zemlji i u regionu. Šta SAD očekuju od tog dijaloga?

- Mi očekujemo da će razgovor biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj veri, a sa ciljem da se dođe do razumevanja o tome kako se ovaj zakon može primeniti, a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana Crne Gore, ali i legitimne interese SPC.

Da li će SAD posredovati u dijalogu u nekom trenutku, jer obe strane za sada čvrsto ostaju pri svojim pozicijama?

- Dijalog je tek počeo, premijer Marković i mitropolit Amfilohije su se tek sastali 14. februara i to na Dan zaljubljenih, Svetog Valentina, to mora da je dobar znak. Nadamo se da će proces dobiti na zamahu, a mi ćemo nastaviti da držimo otvoreni kanal komunikacije sa svim stranama i da se zalažemo za kompromis i duh saradnje, dok oni rade na pronalaženju miroljubivog rešenja.

SPC tvrdi da je zakon diskriminatoran i da je cilj da se oduzme imovina crkve, a crnogorska vlada to demantuje. Da li SAD veruju da je zakon diskriminatoran i da mu je cilj da se oslabi uticaj SPC u Crnoj Gori?

- Videli smo mišljenje Venecijanske komisije o zakonu. Jako je važno da iza razumevanja između vlade i crkve o tom kako će zakon biti primenjen u praksi i šta to znači u praktičnom smislu. Nadamo se da će ovaj dijalog premijera i mitropolita dovesti do uzajamnog razumevanja.

Ali SAD ne zauzimaju nikakav stav o zakonu i o njegovom sadržaju?

- Kako razumemo, zakon sam po sebi je u skladu sa crnogorskim obavezama, kao kandidata za članstvo u EU, mnoge evropske države imaju slične takve zakone. Razumemo zabrinutost koju izražava SPC i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva i da se smire tenzije koje je ovaj zakon izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama.

Zakon je izazvao tenzije izmedju Crne Gore i Srbije, bilo je veoma oštre retorike srpskih zvaničnika, kako to vidite?

- Bilo je mnogo dezinformacija oko zakona i spora između vlade i SPC. Jako smo zabrinuti kada čujemo šta dolazi iz ruskih izvora koji često koriste srpske posrednike. Mnogi izveštaji koje su uradile kompetentne, profesionalne i ozbiljne institucije u CG, identifikovali su ogroman broj namernih dezinformacija, lažnih vesti emitovanih sa namerom podizanja tenzija, da se ovo pretvori u etničko pitanje izmedju Srba i Crnogoraca, kada ga ne treba gledati kao etničko pitanje. To je namerna provokacija i smatram da odgovornost za to najviše leži na Moskvi.

Da li Rusija koristi SPC za promovisanje svojih interesa i izazivanje podela u Crnoj Gori i u regionu?

- Sigurno mislim da je to rizik. Rusi vide ovaj zakon kao ranjivu tačku koju mogu da iskoriste, kao priliku da naprave razdor između Srbije i Crne Gore, da povise tenzije. Rusija, koja odbija da prihvati realnost u Evropi posle Hladnog rata, vidi situaciju u kojoj postoji velika napetost kao nešto nešto što je njen strateški interes na Zapadnom Balkanu, a to je suprotno od onoga što žele da vide SAD. Mi želimo da vidimo mir, harmoniju i saradnju u regionu, gde zemlje sarađuju da bi prevazišle razlike. Rusi svakodnevno rade na tome da prodube i povećaju te razlike i podele.

I dok se CG bori protiv te kampanje bez presedana, počela je da hapsi novinare i građane zbog objava na društvenim mrežama. Kako to komentarišete?

- Mislim da je sloboda medija osnovno pravo i nešto što Crna Gora treba da poštuje na svom putu ka EU.

Pročitajte OVDE o čemu su pričali Aleksandar Vučić i šef EU diplomatije.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Goran Šarić - „Osmanlijska invazija na Balkan — najveća katastrofa u istoriji ovih prostora!“

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube