Najnovije

NERVOZA KOD BRAĆE ĐUKANOVIĆ JE SVE VEĆA! MEDOJEVIĆ UPOZORAVA: Teško će doći do mirnog rešenja! Na izborima svašta može da se desi!

Upitan o trenutnom stanju u Crnoj Gori, jedan od lidera Demokratskog Fronta i predsednik Pokreta za Promene Nebojša Medojević rekao je da je ta država već više godina u dubokoj i teškoj političkoj krizi koja je dovela do gubitka poverenja građana u institucije sistema i značajno destabilizovala zemlju.

Nebojša Medojević (Foto: Jutjub)

Medijević kaže da zbog politički motivisanog progona DF-a, parlament Crne Gore ne funkcioniše u ponom kapacitetu, što se posebno negativno odrazilo na ustavne mehanizme spoljne kontrole u oblasti odbrane i bezbednosti, a kroz Odbor za odbranu i bezbednost u kojem već više godina ne učestvuju predstavnici Demokratskog Fronta.

- Nepostojanje političkog dijaloga o rešenju krize, dovelo je do ugrožavanja izbornog procesa, a sada i do eskalacije krize oko napada režima na Srpsku Pravoslavni Crkvu. Ja sam kao lider PzP, koji je član IDU i ECR u više navrata upozoravao na mogućnost ozbiljne destabilizacije države zbog nepsotojanja političke volje režima da otvorena pitanja rešava dijalogom i političkim sredstvima i sve uočljivijih totalitarnih trendova i tendencija koji mogu dovesti do sukoba sa nesagledivim posledicama. - kaže Medojević.

On je podsetio da u demokratskim državama, policija, vojska i službe bezbednosti ne rešavaju političke probleme i razlike u odnosu na neka zakonska rešenja, kao što je sporni Zakon o slobodi veroispovesti, i da Crna Gora, koja je država kandidat za članstvo u EU mora odbaciti totalitarne mehanizme i prakse, bez obzira što je DPS komunistička stranka, i prihvatiti demokratske i političke metode rešavanja kriza.  

- Trenutna situacija je veoma zabrinjavajuća. Đukanović neće povući zakon u izbornoj godini i tako pokazati svoju slabost. Crkva ne može prihvatiti zakon i nastaviće sa litijama. Rejting DPS je u padu i nervoza kod braće Đukanović je sve veća. Trenutno DF sa 23% i Demokrate sa 11% imaju zajedno više glasova od DPS koji ima 33%. Ovo je izborna godina i Odbor za izborne reforme koji je osnovan dogovorom DPS i Demokrata uz posredovanje EU je neslavno propao. - rekao je on.

Medojević takođe navodi da se kriza oko Zakona o slobodi veroispovesti nadovezala na krizu izbornog procesa i da je teško očekivati mirno političko rešenje bez angažmana međunarodne zajednice.

- Nisam siguran da je oslabljena EU sada u stanju da se bavi unutrašnjom krizom u CG. Iz nekih mojih razgovora sa uticajnim evropskim političarima pojavljuje se ideja da se primena zakona odloži posle izbora, što bi izbore pretvrilo u referendum oko zakona tj referendum oko očuvanja naše tradicije i kulturnog i dihovnog identiteta. Na taj način Milo ne bi bio totalni gubitnik jer nije pogurao zakon, a Crkva bi to mogla da proglasi kao privremenu pobedu jer zakon faktički nije stupio na snagu. Takvo rešenje bi sigurno usijalo atmosferu u kampanji u kojoj bi se moglo svašta očekivati. Posebno što Milo posle 30 godina pljačkanja države i svih zločina ne može sa vlasti otići u opoziciju, već ga čeka suočavanje sa pravdom. - kaže Medojević. 

On je za kraj rekao da postoje neke ideje u medjunarodnoj zajednici da se Milu ponudi imunitet pod uslovom da napusti zemlju, ali da je to jop uvek u sferi spekulacije.

Đukanović lako može da padne! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Ovo vatreno oružje možete kupiti bez dozvole policije! | Darko Božić 

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA