Najnovije

SVI DETALJI VATRENE MOĆI "PANCIRA": Jednim rafalom može da zbriše celu četu neprijateljske pešadije, a to nije sve!

Pored izvanrednih tehničko-taktičkih mogućnosti kada je u pitanju borba protiv objekata u vazdušnom prostoru, „Pancir“ se u posebnim prilikama jednako efikasno može upotrebiti i u borbi protiv zemaljskih ciljeva. Zahvaljujući naprednom sistemu za upravljanje vatrom kao i moćnim topovima 2A38M ovo sredstvo sem za neprijateljske vazduhoplove, krstareće rakete i dronove, predstavlja pravi „košmar“ i za živu silu.

„Pancir“ (Foto: mil.ru)

Prema poslednim izvorima Bugarska je odobrila ruskim vojno-transportnim kapacitetima da preko njene teritorije dostave kupljenu bateriju PVO sistema „Pancir-S1“ za potrebe srpske vojske. Ovaj kontingent koji broji 6(8) jedinica bi u bliskom periodu trebao da bude isporučen Beogradu.

„Nakon odobrenja ministra odbrane i koordinacije sa Ministarstvom saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija, u skladu sa važećom regulatornom procedurom, dat je pozitivan odgovor na prelet ruskog aviona koji će dopremiti protivvazduhoplovni raketni kompleks „Pancir-S1“ u Srbiju”, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova koje prenosi Sputnjik.

96K6 „Pancir-S1” predstavlja protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa. On je namenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada. Efikasan je u svim meteo uslovima bez obzira na doba dana (dan/noć), pri masovnoj upotrebi protivničkih sistema za protivelektronsku borbu.Raketama može da gađa ciljeve na daljini 20 km/ visini 15 km, dok topovima pokriva daljinu do 5.000 metara. Topovi dejstvuju brzinom 4,800-5,000 granata u minuti. Zahvaljujući svojoj univerzalnosti sistem se može upotrebiti i protiv kopnenih i nadvodnih ciljeva.

NJegova univerzalnost je posebno naglašena postojanjem automatskih topova 2A38M kalibra 30h165 mm, koji se odlikuju izuzetno velikom brzinom paljbe. Radi se o dvocevnom PA automatskom topu, koji je razvijen na bazi avionskog topa GŠ-30. Top je opremljen jedinstvenim sistemom vodenog hlađenja, čime se obezbeđuju stabilni uslovi koji omogućavaju veliku gustinu vatre. Kratkotrajni pritisak operatera na okidač ovih topova, dovodi do toga, da u delovima sekunde ka neprijatelju poleti nekoliko desetina pancirno-zapaljivih, razornih i razorno-obeležavajućih granata u kal.30mm.

Borbena kadenca jednog topa iznosi čitavih 2500 granata u minuti, a brzina granate na ustima cevi dostiže 1000 m/sek. Efektivni horizontalni domet ovog topa iznosi oko 5000m. U sastav protivvazduhoplovnog kompleksa „Pancir“ ulaze dva ova topa, čime je tempo paljbe dostigao izuzetnih 5000 granata u minuti.

Energija granate 30h165mm omogućava efektivnu borbu protiv žive sile neprijatelja na daljinama i do 4000 metara, kao i lakooklopljene borbene tehnike do 2000 metara. Na primer, pancirna potkalibarna granata „Kerner“ u kal. 30h165 mm može da probije homogenu čeličnu ploču debljine 30 mm koja je naslonjena pod uglom od 60 stepeni, sa daljine od 1000 metara.

Može se samo zamisliti efekat dejstva ovih topova protiv neprijateljske žive sile koja se nalazi na otvorenom prostoru. Za svega jednu sekundu jedan „Pancir-S1“ može da ispali 70-80 granata kalibra 30mm. Treba napomenuti da je granatu istog kalibra koristilo i čuveno oruđe M53/59 „Praga“ koje se nalazilo u redovima VRS i VJ. Prema rečima ratnih vojnih veterana radilo se o sredstvu koje se pokazalo kao najbolje kada je u pitanju uništavanje zemaljskih ciljeva neprijatelja, posebno kada se radilo o utvrđenim vatrenim položajima zaštićenim veštačkim preprekama.

Pojavila se fotografija Tu-95 MSM sa 8 raketa H-101 dometa 5 hiljada kilometara! Više o tomeOVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA