Najnovije

"ODBILA SAM ULTIMATUM!" Olja Bećković tužila Pink zbog autorskih prava!

Autorka emisije „Utisak nedelje“ Olja Bećković tužila je televiziju Pink, njenog vlasnika Željka Mitrovića i koautore emisije "Hit tvit" koja se emituje na toj televiziji Vericu Bradić i Gorana Gmitrića zbog povrede autorskih prava.

Olja Bećković (Foto: Jutjub)

Viši sud u Beogradu će u parničnom postupku na osnovu predloženih dokaza i činjenica utvrđivati da li su koautori emisije „Hit tvit“ izvršili preuzimanje originalne idejne koncepcije i bitnih segmenata emisije „Utisak nedelje“ i da li je na taj način došlo do povrede autorskog prava autorke Olje Bećković, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) pravni zastupnik Olje Bećković advokat Goran Draganić.

Emisija „Utisak nedelje“ u kojoj autorka Olja Bećković sa gostima iz političkog i javnog života razgovara o događajima koji su obeležili proteklu sedmicu postoji od 1991. godine, a kao autorsko delo deponovana je u Autorskoj agenciji od 1994. godine.

Emisija „Hit tvit“ počela je sa emitovanjem 24. marta 2019. godine, dve nedelje pre nego što je „Utisak nedelje“ počeo ponovo da se emituje, pet godina nakon što je skinut sa programa TV B92.

„Hit tvit“ emituje se nedeljom u 21 čas, u istom terminu u kome je „Utisak nedelje“ bio emitovan godinama i u kome je u aprilu 2019. godine vraćen na TV Nova S.

Olja Bećković svake nedelje u goste dovodi jednu ili više ličnosti iz javnog života sa kojima je razgovarala o temama koje su bile aktuelne prethodne nedelje. Gosti u studiju, kao i deset gledalaca koji uspeju da se uključe, imaju priliku da glasaju za svoj utisak iz protekle nedelje, i to sa liste predloga koje voditeljka odabere. Pored toga, gosti u studiju glasaju za najjači utisak iz protekle nedelje koji nije na listi predloga.

Voditeljka „Hit tvita“ Verica Bradić sa svojim gostima u studiju i pratiocima na društvenim mrežama bira najvažniju objavu protekle nedelje na društvenim mrežama Tviter, Fejsbuk i Jutjubu, stoji u opisu emisije na sajtu TV Pink.

Olja Bećković: Gore nego pod Miloševićem

Emisija „Utisak nedelje“ je od 1991. do 2002. godine prikazivana na televiziji Studio B, regionalnom emiteru za grad Beograd i njegovo okruženje, a nakon toga na televiziji B92 sve do gašenja 2014. godine.

Problem sa „Utiskom nedelje“ nastao je kada je uredništvo medijske kuće B92 predložio Olji Bećković da emisiju sa nacionalne frekvencije ove televizije premesti na kablovski kanal “B92 info” koji pokriva 60 odsto Srbije.

Tome su se od početka protivili autorka Olja Bećković, ali i glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92 Veran Matić, koji su smatrali da je prelazak emisije na kablovski kanal degradacija „Utiska nedelje“.

„Utisak nije odložen do daljnjeg, nego je zabranjen i ja nisam odbila dogovor, nego sam odbila ultimatum. Ja sam ucenjena da je jedini način da nastavim da radim svoju emisiju po važećem ugovoru do marta da prethodno potpišem da u novembru prelazim na Info kanal B 92”, rekla je tada Olja Bećković.

Ona je od početka kao jedinog odgovornog za ukidanje emisije navodila tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sa druge strane Aleksandar Vučić od početka je negirao bilo kakvu vezu sa ovim događajem i da je laž da on novinarima diktira šta da pišu čak je jednom priliko izjavio i da mu „ponekad nedostaje Utisak nedelje“.

Beograd: 400 ljudi na protestu zbog ukidanja Utiska nedelje

Zbog gašenja „Utiska nedelje“, u više navrata su organizovani protesti novinara i građana ispred zgrade TV B92 sa parolama „Mogu da budu opasni“ i „Nije ti Srbija Severna Koreja“.

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić najavio je danas da će na listi SNS za predstojeće parlamentarne izbore biti 58 odsto novih ljudi.  Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: RSE

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA