Najnovije

AMERI PUKLI KO ZVEČKE: Pentagon u Siriji izgubio 715 miliona dolara naoružanja!

Kako je moguće da imperijalističko carstvo par ekeselans masovno „gubi“ oružje po svetu?

Marinci (Foto: marines. mil)

Maskarada u prikrivanju “dobrih” zločina počinjenih nad sirijskim građanima u ime borbe protiv “okrutnog diktatora” Asada dobila je novi čin ove groteske. Pentagon je uspeo da izgubi 715 miliona dolara naoružanja. Međutim, treba napomenuti da to nije novost, jer je gubitak oružja tamo gde je rat pomalo nacionalni sport za Sjedinjene Države toliko čest da se čovek zapita kako je moguće da se birokratske pogreške, neurednost u skladištenju i izloženost krađi i lošem vremenu mogu dogoditi tako lako. Kako se možete tako bedno propasti na doslovno vitalnom pitanju?

Pritužba je podnesena u okviru izveštaja Generalnog inspektora Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država. „Special Operations Joint Task Force-Operation Inherent Resolve”, telo nadležno za pomoć i savet savezničkih vojnika „sirijske opozicije“, koje kontroliše SAD, identifikovano je kao mogući krivac. Među praksama upravljanja centralizovana arhiva izveštavanja uočava da nema nedostatka. Ali oružje je bilo pohranjeno u Kuvajtu, gde je stajalo bez nadzora.

Već 2017. godine je Amnesti Internešnal naveo kako su Sjedinjene Države izgubile milijardu dolara u oružju za Irak i za bezbednosne snage u Kuvajtu.

Godinu dana pre, 2016. se američka vojska, tokom revizije, obvezala na jačanje sastava praćenja budućih pošiljki oružja u Irak. Tačno kao u 2007. Baš kao da se radi o spajalicama, a ne oružju.

Revizija, javno objavljena u prošli utorak, otkrila je da rukovodioci specijalnih operacija zajedničke operativne grupe operacije „Inherent Resolv“ nisu vodili sveobuhvatne popise za svu kupljenu i primljenu opremu za opremanje sirijskih saveznika u borbi protiv „Islamske države“ u fiskalnim godinama 2017. i 2018. zbog nedostatka sredinjeg skladišta i dokumentacije o odgovornosti. Zanimljivo je da SAD u svojim saopštenjima i izveštajima ID nigde ne dodaju prefiks „teroristički“, kao da je reč o dobrotvornoj grupi ili „Vojsci spasa“?!

Osim toga, službenici Pentagona u zaduženoj komandi “do sada nisu pravilno skladištili ili osigurali odgovarajuću opremu u skladu sa smernicama ministarstva i barem u jednom slučaju su “skladištili oružje napolju u metalnim kontejnerima, izlažući opremu oštrim vremenskim uslovima poput toplote i vlage”.

“Bez tačnih evidencija o odgovornosti, kao što su evidencije inventara i primanja pošiljki, osoblje SOJTF-OIR moglo je naručiti opremu koju SOJTF-OIR već ima na skladištu rizikujući nepotrebno trošenje sredstava Pentagona i dalju pretrpanost skladišta u Kuvajtu, što je rezultiralo skladištenjem opreme napolju”, navodi se u izveštaju najmoćnije, nabolje i najpreciznije ratne mašinerije na svetu.

Sećate se napada na američke trupe u Avganistanu u kojem su nedavno poginula dva vojnika, a šest je ranjeno? E tada je, prema svim američkim časopisima, kao što su Militari Voč, Nešnal Interest, Brejking Difens i drugima, napadač koristio američku mašinku M249, a ne stari „sovjetski kalašnjikov“, kako se u početku tvrdilo.

Nikakvo čudo, jer je dokazano da je od 1,5 miliona komada vatrenog oružja, kojeg je Pentagon podelio avganistanskim mudžahedinima i iračkim snagama bezbednosti, Vašington imao evidenciju za oko 700. 000 komada. Oko 800. 000 komada oružja je američka vojska delila bez ikakve evidencije i prema „situaciji i na terenu“. Časopis Task and Purpouz priznaje ovu „grešku“, ali navodi kako je to uobičajeni problem od početka „globalnog rata protiv terorizma“ i da zvaničnici ne vode evidenciju kome i koliko oružja daju. I sve će završiti na tome? Samo u poslednjoj reviziji nedostaje oružja za 715 miliona dolara, dok je u Avganistanu i Iraku „nestalo“ 800. 000 komada vatrenog oružja, uključujući snajpere 7,62 mm Mk 14 „Enhanced Battle“,  koje je reporter i mornarički veteran Tomas Gibons-Nef identifikovao kod nekoliko teško naoružanih terorista ID u Raki.

Kako je to postala praksa, a ne pojedinačni slučaj, prirodno se zapitati zašto Amerikanci još uvek nisu naučili držati svoje igračke u redu, dok rovare po svetu poput razmažene dece? Da smo zlobni, mogli bismo primetiti da se u ovom slučaju gubitak oružja uvek događa u blizini boraca navodno uništenog „kalifata“, koji svako malo „uskrsne“ i traži američku vojnu prisutnost da ga ponovo obezglavi.

Gubitak ovog oružja je pogodan i zato što sirijska vojska nezaustavljivo oslobađa zemlju, deo po deo, eliminišući prijatelje Amerikanaca i Turaka, usprkos njihovim planovima za destabilizaciju. No, mi nismo zlobni i nećemo otvarati ta pitanja. Zar ne?

PročitajteOVDE   kakav je to hladan tuš iz Moskve.

Izvor: logicno. com/Saša F./DoD/Nyt

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA