Najnovije

HLADAN TUŠ IZ MOSKVE: Nema ni govora o konferenciji o Idlibu ili sastanku Putina s Erdoganom!

Proteklih dana su vođene intenzivne diplomatske aktivnosti kako bi se smirila situacija u Idlibu. U jednom trenutku je turski predsednik Erdogan izjavio kako će se 5. marta u Turskoj održati multilateralna konferencija na kojoj će biti Emanuel Makron i nemačka kancelarka Merkel, te ruski predsednik Vladimir Putin i on kao vođa Turske. Ruski čelnik je rekao kako će razmisliti o predlogu, ali iz Moskve nikada nisu potvrdili odlazak Putina u Tursku.

Putin i Erdogan (Foto: Jutjub)

Danas stiže vest da od sastanka neće biti ništa, što je poruka koju bi Erdogan konačno trebao razumeti.

Kremlj je u utorak rekao da radi na organiziranju samita s Turskom i Iranom na kojem bi se razgovaralo o sukobu u sirijskoj regiji Idlib, ali da ne organizuje zasebni multilateralni samit koji bi okupio Francusku, Nemačku, Tursku i Rusiju.

Turski predsednik Tajip Erdogan priznao je ranije u utorak da još nema sporazuma o održavanju predloženog samita 5. marta s Rusijom, Francuskom i Nemačkom, ali da će se tog dana možda sastati s ruskim Vladimirom Putinom.

Upitan da komentariše izjavu Erdogana, PR Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se ne vode razgovori o održavanju samita s Francuskom i Nemačkom. Rusija je razmišljala samo o sastanku na vrhu o Idlibu s Iranom i Turskom, rekao je Peskov, što je poruka Moskve da se može razgovarati u formatu iz Astane, danas Nur-Sultana, te o sprovedbi odredbi Sporazuma iz Sočija iz 2018. i 2019. Sve ostalo ne dolazi u obzir i Rusija to smatra gubljenjem vremena.

No, Dmitrij Peskov je rekao kako trenutno nema razgovora ni o sastanku Vladimira Putina s turskim predsednikom Erdoganom, što znači da će se kampanja u Idlibu nastaviti, a ranije je ruska delegacija tokom propalih pregovora rekla da je prioritet bio deblokirati autoput M4 i M5 u Idlibu i podeliti  „umerenu“ od radikalne oporbe, uz naglasak da terorističke skupine trebaju da budu „eliminisane“.

Pročitajte OVDE   sve o sukobu u srcu Evrope.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA