Najnovije

I NJENA KANDŽA KREĆE KA BLISKOM ISTOKU! Tajni plan Klintonove kako da svrgne Asada!

Odgovornost za destabilizaciju situacije u Siriji u cilju svrgavanja Bašara el Asada, kako bi se pomoglo Izraelu da se nosi sa sve ozbiljnijim uticajem Irana na Bliskom istoku zbog rastućeg nuklearnog potencijala i potvrdi američka dominacija, prema pisanju kanadskog „Global Risrča“, snosi Hilari Klinton.

Hilari Klinton (Foto: Jutjub)

Ovaj časopis se poziva na dokumente koje je objavio Vikiliks, a na osnovu mejlova koji su procureli sa privatne pošte Hilari Klinton u periodu od 2009. do 2013. godine, kada se nalazila na mestu državnog sekretara u Obaminoj administraciji.

Oni otkrivaju tajne planove tadašnje državne sekretarke za svrgavanje Asada kako bi se ojačala bezbednost Izraela, jer se Iran nikada ne bi odlučio za direktan sukob sa Izraelom, već isključivo za „proksi rat“ preko Sirije i Asada sa kojim ima dobre odnose.

Tajni planovi inspirisani „ugroženošću” bezbednosti Izraela

„Sirija ne samo da se graniči sa Izraelom, nego je uz to uvek bila i pokrovitelj Libana, u  kome je najjača politička snaga Hezbolah. Situacija je u ovom regionu složena i Izrael se nalazi u konstantnom strahu od vojnih operacija. U SAD se pojavila ideja da ako Sirija bude razrušena kao i Irak i lišena mogućnosti da sama sobom upravlja, to može olakšati situaciju u kojoj se Izrael nalazi“, rekao je Vladimir Oljenčenko, naučni saradnik Insituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka.

SAD su se tada, prema pisanju američkih medija, zalagale za očuvanje monopola Izraela nad nuklearnim naoružanjem na Bliskom istoku. U jednom od mejlova se pominju i pregovori o iranskom nuklearnom programu između Vašingtona i Teherana u proleće 2012. godine.Iako je prema svim izveštajima Iran razvijao nuklearne programe isključivo u sferi enegretike, SAD nisu to uzimale u obzir. U ovim dokumentima se navodi da Bela kuća ima mogućnost da ublaži napetost na Bliskom istoku koja je proizvod izraelsko-iranskih odnosa, ako ispravno postupi sa situacijom u Siriji.

Pro-izraelska politika Hilari Klinton

Politikolog, Malek Dudakov, ističe da je Hilari Klinton poznati „jastreb“, jedan od najmoćnijih i najuticajnijih u Obaminom timu, pa je u skladu sa tim pokušala da aktikuliše i „jastrebsku politiku“  nove američke administracije. Ona je svojevremeno podržavala i intervenciju u Libiji, pa je isto želela da učini i sa Sirijom, podseća ekspert.

„Kada je reč o Hilari Klinton i Obami, Klintonova je bila više pro-izraelski nastrojena od Obame i smatrala je sebe glavnim lobistom izraelskih interesa za razliku od Obame i DŽoa Bajdena, koji kao savetnik predsednika nije video podršku Izraela kao jedan od svojih zadataka“, rekao je ekspert.

Hilari Klinton nije bila veliki zagovornik sporazuma sa Iranom, ali nije bila ni oštro protiv njega te 2012. godine kada su pregovori započeti. Ekspert ističe da u toj fazi nije bilo jasno kako će se oni odvijati i završiti, ali ni Obama nije bio za velike ustupke Iranu. 

„Obamu su nazivali anti-izraelskim predsednikom, umnogome zbog potpisivanja nuklearnog sporazuma sa Iranom. Izraelci su smatrali da ovaj sporazum ugrožava njihovu bezbednost, jer iako usporava proces stvaranja nuklearnog oružja Irana, ne zabranjuje ga. Tako da su odnosi sa Obaminom administracijom bili teški. S dolaskom administracije Donalda Trampa, odnosi su se poboljšali, i zbog toga Amerikanci nastoje da vode pro-izraelsku politiku, ne praviće razliku između pro-američkei pro-izraelske politike na Bliskom istoku“, rekao je politikolog.

Američka hegemonija na Bliskom istoku

Eksperti podsećaju da ne treba zaboraviti antirusku retoriku Hilari Klinton u predizbornoj kampanji, koja ima veze sa njenim prethodnim političkim radom, a naročito u regionu Bliskog istoka. Još kao državni sekretar, Hilari Klinton je kroz podršku Izraelu videla mogućnost da se učvrsti američka dominacija na Bliskom istoku i u potpunosti neutrališe uticaj Rusije, koja ima dobre odnose sa Iranom, glavnim protivnikom Amerikanaca i Libanom. Na ovaj način, Rusija bi u potpunosti bila istisnuta iz geopolitičke igre na Bliskom istoku, što bi još jednom potvrdilo uspešnost američke hegemonije i učvrstilo savezništvo sa Izraelom, Saudijskom Arabijom, Turskom, Katarom i Egiptom.  Međutim Klintonova je već 2013. godine otišla sa mesta državnog sekretara, bez uspeha u svojim planovima, ali i sa skandalom vezanim za proteste u Bengaziju 2012. godine, kada je poginuo američki ambasador Kristofer Stivens. 

Eksperti su saglasni da ovakvi navodi i mejlovi koji su dospeli u ruke javnosti predstavljaju dokaz američkog mešanja u unutrašnje poslove Sirije, i da iako SAD nisu uspele da svrgnu Asada, njihove akcije su dovele do rasta ekstremizma u regionu, koji je zahvatio ne samo Siriju već i susedni Irak. 

Pogledajte OVDE snimak raketnih udara na Sarakib!

Izvor: rs.sputniknews. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA