Najnovije

"KRATKOVIDO ZASTRAŠIVANJE SRBIJE!": Ruski ambasador o porukama SAD i EU povodom isporuke "Pancira"

Retorika Vašingtona i Brisela u odnosu na rusko-srpsku vojno-tehničku saradnju je potpuno nerazumljiva. Zašto i nama i Srbiji nastoje da oduzmu pravo da gradimo saradnju tako kako želimo? I Moskva i Beograd, unapređujući veze u toj sferi, striktno slede međunarodno-pravne norme i obaveze, ni na koji način ne narušavaju bezbednost trećih zemalja.

Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: mod.gov.rs)

Ovako ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčeno, za "Novosti", komentariše poslednja upozorenja SAD i EU Beogradu zbog nabavke naoružanja iz Rusije. Stejt department čak je zapretio da bi Srbiji mogle biti uvedene i sankcije ukoliko ne obustavi nabavku PVO sistema "Pancir", a opomene stižu i iz Brisela, odakle stalno pozivaju da uskladimo našu odbrambenu i spoljnu politiku sa EU ako želimo da postanemo članica. Iz Vašingtona traže i da obustavimo započete transakcije sa Rusijom, kada je reč o nabavci naoružanja iz ove zemlje.

- Apsolutno neprihvatljivom smatramo praksu zastrašivanja, primene nelegitimnih jednostranih restriktivnih mera. Taj pristup je štetan i kratkovid. Naši odnosi sa Srbijom su zreli i održivi, zasnovani su na nacionalnim interesima. Posvećeni smo daljem razvoju uzajamno korisne bilateralne saradnje na svim pravcima - kaže Bocan-Harčenko.

Na pitanje zbog čega i Vašington i Brisel koriste svaku priliku da kritikuju dobre odnose Srbije i Rusije, kao i da optuže Moskvu da širi štetan uticaj u regionu, ambasador Ruske Federacije odgovara:

- U celini, kritika na račun Moskve je jedan od instrumenata nepoštene konkurencije. NJen cilj je da se spreči jačanje našeg prisustva ovde, pre svega u Srbiji, najrazvijenijoj zemlji regiona, koja sprovodi nezavisnu, samostalnu politiku.

Kurti se predao, Srbi i Rusi će se vratiti na Kosovo Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA