Najnovije

SVE JE FARSA? Sirijski novinar tvrdi da Putin i Erdogan imaju tajni dogovor za Idlib!?

Bivši sirijski vojnik i sadašnji novinar Faisal al-Kasim tvrdi da predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan imaju tajni dogovor oko trenutnih dešavanja u sirijskoj pokrajini Idlib.

Putin i Erdogan (Foto: Jutjub)

“Na severu Sirije, a posebno u gradu Idlibu, nema rata. Postoje operacije predaje i povlačenja, samo između Rusa i Turaka, a sve vesti o bitkama i ratovima je bacanje prašine u oči. Ono što se dogodilo u sukobima u Nairabu bilo je usmereno na zataškavanje predaje drugih područja“, kaže Al-Kasim.

On tvrdi da su borbe u blizini Nairaba bile dimna zavesa, jer je sirijska vojska zauzela teritorije koji su ranije dogovoreni u okviru sporazuma između Rusije i Turske. Prema tom sporazumu trebalo bi oslabiti džihadiste okupljene oko Hadžata Tahrira al-Šama, a Turska će ojačati svoju vojnu prisutnost u Idlibu. U međuvremenu SAA će osloboditi Alepo, dobiti kontrolu nad auto-putem M5 i drugim delovima Idliba.

Al-Kasim tvrdi da sledeći dokazi govore da su njegove informacije tačne.

- Nakon nekih demarša, Turska je nastavila zajedničko patroliranje s ruskom vojskom na severoistoku Sirije, što se sprovodi na rutinski način.
- Rusija je povećala kvote za isporuku turskih paprika u Rusiju, uprkos činjenici da je pre toga Rusija pretila da će blokirati ovaj turski uvoz.
- SAD nisu dale Turskoj sistem Patriot, što je objavljeno u turskim medijima pozivajući se na anonimne izvore u turskoj vladi. 
- Uprkos činjenici da SAA nije nameravala da zaustavila napad, nastavila je da okružuje turske osmatračnice, Turska je zapravo dala Bašaru al Asadu dozvolu za ceo februar, pošto neće preduzimati nikakve akcije do marta.
- Glavni lanac novih osmatračnica Turska je rasporedila severno od auto-puta M4. 
- Većina proturskih militanata povučena je u Idlib i Sarmin, dok je južni front ostao gotovo slobodan za sirijsku vojsku.
- Borbe u blizini Nairaba pretvorile su se u mlevenje mesa, gde su militanti naivno napali sirijske položaje, a doživeli su teške gubitke. Onisu zarobili Nairab, ali ništa konkretno time nisi dobili, a izgubili su ljude i vreme,.
- Ruska i turska vojska zadržavaju sve kanale komunikacije i razmenjuju informacije, uključujući i kretanje turskih kolona. Ruska vojska pomaže u dopremeni hrane okruženih turskih osmatračnica.
- I Moskva i Ankara više puta su isticali da ne traže međusobni nasilni sukob i da će radije tražiti rešavanje sporova diplomatskim putem.

Al-Kasim tvrdi da je sve ovo unapred dogovorena igra Turske i Rusije. Ovakav scenario bi omogućio Turskoj da izgleda da brani Idlib, koji se navodno protivi planovima Putina i Bašara al-Asada. On, međutim, ističe da ova situacija odgovara predsednicima Sirije i Rusije, jer će dobiti deo oslobođene provincije.

Al-Kasim naglašava da će do 5. marta biti sve poznato i da li postoji tajni sporazum Putina i Erdogana.

Pročitajte OVDE kako ruski specijalci uništavaju džihadiste u Siriji.

Izvor: Logicno.com/Nermin N

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA