Najnovije

TEŠKO ONIMA KO IMA NJIH ZA PRIJATELJE: EU ima model za rešavanje krize u CG! Evo dokle će nas to odvesti!

EU može da pomogne u rešavanju institucionalne krize u Crnoj Gori, kao što je to učinila i u Severnoj Makedoniji, ali da za njihovo uključivanje nije dovoljan poziv opozicije, rekao je kopredsedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik.

Vladimir Bilčik sa Ivanom Brajovićem (Foto: skupstina.me)

Odgovarajući na pitanje da li i na koji način Evropski parlament i Brisel mogu da pomognu u rešavanju institucionalne krize u Crnoj Gori i da li to može uticati na dalje pregovore sa EU, on je istakao da dijalog koji su koristili u Severnoj Makedoniji i drugi mehanizam - interparlamentarni dijalog koji je na snazi u Srbiji, mogu da se aktiviraju i ovde, "naravno, na zahtev Crne Gore."

Na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Skupštine Ivanom Brajovićem nakon sednice POSP-a, Bilčik je kazao da je EP spremna da pomogne u tom procesu, kroz proces medijacije ili da ponudi savete. "Već smo bili u prilici da nas neke zemlje kandidati zamole za takvu pomoć, da učinimo što možemo da se razvije ta politička kultura u parlamentu i drugim institucijama".

On je ocenio da je pitanje verskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u oblastima ljudskih prava.

"Ističemo da je dijalog način ka pronalaženju rešenja u ovom sporu i predlažemo da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima. Tu mislimo na Zakon o slobodi veroispovijesti i pravnom položaju verskih zajednica", istakao je Bilčik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Brisel dobio pozive od opozicije da se uključi u dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti, kazao da se mogu uključiti jedino na poziv svih relevantnih aktera u zemlji. 

"Ne možemo doći na poziv samo jednog dela političkog spektruma, ali smo spremni da pomognemo. Kad dođe do takve saradnje, ta naša delovanja su uglavnom vezana za sami postupak, proceduru, pokušavamo da kreiramo prostor za razgovor. Nismo tu nikada sa namerom da nametnemo neka rešenja već da podstaknemo dijalog", rekao je on.

Brajović je rekao da je Crna Gora regionalni lider kad je i pitanju proces EU integracija.

"Naše stvari rešavamo sami, a uvek je dobrodošlo da imamo otvorenu komunikaciju sa svim našim evropskim partnerima", rekao je Brajović.

On je kazao da je Crna Gora sposobna da implementira zakone, koji treba da važe jednako za sve.

"Ne postoji mogućnost da funkcioniše država u državi i da neko ne poštuje zakon i da neko bude izuzet od primene", rekao je on.

Bilčik je nakon sednice POSP-a kazao da je ova godina naročito značajna, jer Hrvatska kao zemlja iz susedstva predsedava EU u prvom delu, a nakon nje Nemačka, te smatra da imamo jedinstvenu priliku da "učinimo da postupak proširenja bude politički prioritet za kompletnu EU".

Pročitajte OVDE ko će predvoditi litiju u Podgorici.

Izvor: Vijesti

 

Bonus video

Srbija tone pod kreditima, nećemo moći da vraćamo dugove! | Branko Pavlović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA