Najnovije

TRKA U NUKLEARNOM NAORUŽANJU TEK POČINJE! Ameri odbili da produže sporazum sa Rusima! Ovo je nova faza u odnosima supersila!

SAD su odbile poziv za održavanje formalnog sastanka na kome bi se raspravljalo o pravnim detaljima o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), a koji treba da istekne za godinu dana, izjavio je visoki ruski diplomata.

Američki avion (Foto: pixabay. com)

Vašington je odlučio da odbije važne razgovore o sudbini bilateralnog sporazuma, izjavio je zamenik direktora Odelenja za neširenje i kontrolu naoružanja Vladimir Leontijev u ruskom parlamentu.

Sporazum "START" ograničava broj nuklearnih glava i načine njihovog lansiranja. Trenutni Sporazum koji je na snazi, nazvan "Novi START", potpisali su tadašnji američki predsednik Barak Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev 2010. godine. Rok njegovog važenja ističe u februaru sledeće godine.

Moskva je naglasila da Sporazum treba produžiti bez preduslova. SAD su u međuvremenu nagovestile da žele da se Kina pridruži Sporazumu, što je Peking odbacio.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je u utorak SAD zbog neželje da produže Sporazum, dodavši da "nedostatak jasnoće u pogledu sudbine START-a zabrinjava".

Prošle godine, SAD su napustile veoma značajan Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je takođe potpisan s Rusijom, nakon što su optužile Moskvu da ga je potajno prekršila. Rusija, koja je demantovala ove navode, odustala je od sporazuma nakon što su to prvo učinile SAD.

Belorusija se primorava na integraciju sa Rusijom! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA