Najnovije

Turski vojni gubici u Siriji se uvećavaju, ali Ankara izbegava sukob sa Rusijom! Ne zbog vojne sile nego zbog nečeg drugog

Turske snage su pretrpele mnogo žrtava u poslednjem krugu borbi u sirijskoj provinciji Idlib, na severozapadu zemlje.

Ilustracija (Foto: Sinhua/ Pravda)

Ali, uprkos tome što je Rusija podržala sirijske vladine snage u tekućim napadima na turske snage, Ankara se suzdržava od suprotstavljanja Moskvi što je, kako analitičari sugerišu, znak značajnog ekonomskog uticaja koji Rusija ima nad Turskom. 

Zvaničnici kažu da je u ponedeljak pogođen turski konvoj u Idlibu u vazdušnom napadu koji je uzrokovao nekoliko ranjenih.

Tokom vikenda, turski vojnik je stradao u drugom napadu, čime se broj smrtnih slučajeva popeo na najmanje 18 otkako je Turska poslala značajna pojačanja kako bi se suprotstavila ofanzivi vlade Damaska protiv poslednje pobunjeničke enklave u Siriji. 

Turski predsednik Erdogan, suočen sa sve većim pritiskom domaće javnosti zbog broja žrtava u Siriji, razgovarao je u petak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Erdogan je razgovore opisao kao produktivne, ali analitičari kažu da poslednje žrtve pokazuju kako je malo postignuto u obezbeđivanju sigurnosti turskih snaga.

Moskva snažno podržava Damask protiv pobunjenika i optužuje Ankaru da nije ispunila obavezu da razoruža radikalne grupe u Idlibu.

Uprkos sve većem broju smrtonosnih napada Damaska na turske snage, koje je Rusija podržala, analitičari smatraju da Erdogan izbegava sukob s Putinom, tvrdeći da su tursko-ruski odnosi i dalje netaknuti.

Stručnjaci kažu da je Erdogan itekako upoznat sa značajnim ekonomskim uticajem koji Moskva ima na Tursku. 

Paradajz više ne može preko granice, zajedno sa drugim voćem i povrćem. Ruski čarter letovi do Antalije (turskog mediteranskog letovališta) se mogu prorediti ili potpuno ukinuti. 

Rusija je značajno tržište za tursku proizvodnju, a ruski turisti su među najbrojnijim kada se govori o  turskom turizmu.

Međutim, nakon što je Turska 2015. oborila ruski bombarder koji je delovao u Siriji, Moskva je zabranila uvoz turskog paradajza i dramatično smanjila broj ruskih turista u Turskoj, u sklopu značajnih ekonomskih sankcija, na kraju prisilivši Erdogana da se izvini Putinu.

Prošlogodišnji rekordni broj ruskih turista dao je doprinose istorijski visokom broju posetilaca Turske, koji se 2019. povećao na 45 miliona u odnosu na 39 miliona prethodne godine.

Turizam je unosna industrija i izvor stranih valuta, što je, kažu analitičari, vitalno za podršku liri koja je sve više pod pritiskom.

Turska ekonomija i dalje pokušava da se oporavi od pada domaće valute iz 2018. godine, s obzirom da je ekonomski rast i dalje spor, a nezaposlenost mladih je na oko 25 odsto. Analitičari smatraju da Erdogan ne bi rizikovao novi ekonomski rat sa Moskvom. 

Međutim, energetika je oblast u kojoj Moskva posebno može da našteti Ankari.

Turska je angažovana u izgradnji ruske nuklearne elektrane koja bi trebalo da počne sa radom 2023. godine. Takođe, turska već kupuje preko ruskog Plavog toka [gasovod] skoro 16 milijardi kubnih metara gasa. Postoje još dva ruska projekta.

Trenutna zavisnost Turske od ruskog gasa iznosi 52 odsto. Šta bi se desilo da Rusija ukine snabdevanje zimi?

Ankara preduzima korake da smanji svoju zavisnost od ruske energije tražeći alternativne isporuke gasa. Turska povećava svoj kapacitet za prijem i skladištenje tečnog prirodnog gasa. Prošle godine su zabeležene rekordne količine LNG-a, koje je Turska uvezla, a najveći deo došao je iz Sjedinjenih Država.

Rastuće rusko-turske napetosti stavljaju u centar pažnje energetske sporazume koje je Ankara dogovorila s Moskvom. S obzirom na to da je Turska plaćala jednu od najviših cena gasa na svetu, sve više je komentara da sporazumi favorizuju Rusiju. U isto vreme, Ankara se obavezala da će kupiti gas koji joj nije potreban.

U naredne dve godine očekuje se obnavljanje nekoliko dugoročnih gasnih ugovora sa Rusijom. NJihovo obnavljanje može se posmatrati kao prilika za Ankaru da ponovo uspostavi dobre odnose sa Moskvom.

Na tlu Evropske unije niče nova ekonomska sila, već su sustigli dve članice, ali tu nije kraj. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA