Najnovije

MIGRANTI HITAJU KA EVROPI, LUDNICA NA GRANICAMA TURSKE! Erdogan hitno zvao Putina: Evo šta je dogovoreno posle krvave noći u Idlibu

Ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o implementaciji sporazuma o Siriji, nakon što je 33 turska vojnika poginulo u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Erdogan i Putin (Foto: Jutjub)

Lavrov je rekao da su Putin i Erdogan razgovarali o implementaciji sporazuma o sirijskom Idlibu.

On je rekao i da su Rusija i Turska spremne da nastave saradnju kad je reč o Siriji.

Lavrov je rekao da je Rusija zatražila od Sirije da zaustave operacije u Idlibu, kako bi se evakuisali povređeni ljudi.

Lavrov je, takođe, rekao da Moskva ne može da spreči sirijsku armiju da reaguje na teritorističke aktivnosti u Idlibu.

Putin i Erdogan: Potrebne nove mere u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se da je potrebno uvesti nove mere kako bi se smanjile tenzije i normalizovala situacija na severozapadu Sirije, saopštio je Kremlj.

Kremlj je naveo da su se Putin i Erdogan dogovorili da organizuju sastanak na najvišem niovu, na kojem će razgovarati o situaciji u sirijskoj proviniciji Idlib.

Oni su ocenili da je trenutna situacija veoma ozbiljna.

Borisov: Bugarska pooštrava mere na granici sa Turskom

Bugarska je pooštrila bezbednosne mere duž svojih granica sa Turskom nakon što je ta zemlja najavila da neće zaustavljati izbeglice iz Sirije na putu ka Evropi.

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da je Bugarska pooštrila mere nakon što je grupa migranata krenula ka granici.

"Imamo podatke o formiranju velikih grupa... Uspostavljamo maksimalnu kontrolu na granicama", rekao je Borisov tokom sastanka sa vladom.

Turska neće zaustavljati migrante koji su krenuli ka Grčkoj

Grupe migranata u Turskoj uputile su se ka granicama s Grčkom i Bugarskom nakon što je visoki turski zvaničnik rekao da Ankara više neće poštovati sporazum o EU iz 2016. i zaustavljati izbeglice na putu za Evropu.

On je ovo izjavio nakon sinoćnjeg ubistva 33 turska vojnika u vazdušnom udaru sirijskh vladinih snaga u Idlibu.

Zvaničnik je rekao da je turskoj policiji, obalskoj straži službenicima granične bezbednosti naređeno da se povuku sa kopnenih i morskih prelaza koje koriste migranti prema Evropi u iščekivanju skorašnjeg dolaska izbeglica iz Idliba.

"Čuli smo o tome na televiziji. Živimo u Istanbulu, želimo da dođemo u Jedrene, a zatim u Grčku", rekao je avganistanski migrant Sahin Nebizade (16), jedan od grupe migranata u jedan od tri taksija koji su bili parkirani na autoputu na periferiji Istanbula, a zatim krenuli prema severozapadnoj provinciji Jedrene i graničnim prelazima sa Bugarskom i Grčkom, 200 km zapadno od Istanbula.

Izvori iz grčke vlade saopštili su da je ta zemlja pooštrila kontrolu morskih i kopnenih granica sa Turskom nakon sinoćnjeg razvoja događaja u regionu Idlib, što je grčki premijer Kiriakos Micotakis juče najavio.

On je rekao da je to mera potrebna da bi sprečili da koronavirus stigne do ostrva u Egeju, gde hiljade migranata živi u jako lošim uslovima dok čekaju da se procesuiraju njihovi zahtevi za azil.

Turska, u kojoj se već nalazi oko 3,7 miliona sirijskih izbeglica, ponovila je da ne može prihvatiti više ljudi. Prema sporazumu iz 2016. godine, Evropska unija je obezbedila milijarde evra pomoći u zamenu za pristanak Ankare da zaustavi priliv migranata u Evropu.

Teret boravka izbeglica "pretežak je za bilo koju pojedinačnu zemlju", izjavio je turski zvaničnik.

Turska agencija Demiroren navela je da je oko 300 migranata, uključujući žene i decu, krenula ka granici između dve evropske zemlje, Grčke i Bugarske, i Turske.

Među njima su, kako se navodi, Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci…

Pročitajte OVDE kako je Turska napala sirijsku vojsku u Idlibu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA