Najnovije

Tramp se igra “kukavice” sa Putinom: Zatežu "nuklearno uže" oko planete

Sve je manje šansi da se produži Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja poznatijeg kao START-3 koji ističe u februaru iduće godine.

Putin i Tramp (Foto: RIA)

To znači da će se ubrzati trka u naoružavanju najopasnijim raketama. Ruske diplomate su juče izjavile da su predstavnici SAD otkazali učešće na sastanku na kojem je trebalo zajedno sa ruskim kolegama da razgovaraju o detaljima u vezi sa produžetkom tog važnog dogovora.

Vladimir Leontjev, zamenik rukovodioca Odeljenja za pitanja neširenja i kontrole naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova RF, izjavio je da su Rusi predložili da se održi sastanak na kojem bi pravni timovi Rusije i SAD pokušali da usklade zajednički pristup tehničkom delu produžetka Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Ipak, Vašington je odustao od takvog sastanka.

Eksperti pesimistički kažu da se u periodu koliko je ostalo do isteka sporazuma START 3, ništa značajnije ne može uraditi.

- Iako su u Moskvi pokušali da pronađu rešenje, očigledno je da Vašington ne želi bilo kakvu kontrolu nad naoružanjem - smatra Konstantin Kosačov, predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta federacije Rusije.

Da je Kosačov u pravu, vidi se iz analize novog vojnog budžeta SAD koji stalno raste i sve više milijardi se izdvaja upravo za novo naoružanje.

Predsednik SAD Donald Tramp je više puta isticao da želi da se potpiše novi dogovor o razoružanju, a potpisnice bi bile ne samo Amerika i Rusija već i Kina koja izdvaja mnogo novca za vojni budžet. Ali izgleda da su to Trampu bili samo izgovor i opravdanje za to što Pentagon ne želi da se produži START-3.

U Moskvi objašnjavaju da Kina ne može da potpiše postojeći dogovor jer su u njemu navedene samo tri vrste oružja, pa se u njega ne može ubaciti i dodatno oružje. Ako se insistira da se ograniči i naoružanje Kine, onda treba potpisati sasvim novi trilateralni dogovor. Naime, Kina se pređašnjim dogovorima nije obavezala da uništi rakete kratkog i srednjeg dometa, pa i ne želi da se odrekne tih raketa.

Lider Odeljenja za pitanja kontrole naoružanja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov ističe da u pravljenju novog dogovora treba, pored Rusije i SAD, uključiti ne samo Kinu nego i Veliku Britaniju i Francusku.

Ako se START-3 ne produži, više neće postojati nijedan dogovor koji bi ograničavao gomilanje naoružanja. Spomenutim dogovorom je bilo predviđeno da dve velesile imaju maksimalno po 1.550 atomskih bojevih glava, a broj nosača bojevih glava ne bi prelazio 700 jedinica.

Rukovodilac Komiteta načelnika štabova američkih oružanih snaga general Mark Mili izjavio je da je podriveno globalno vojno preimućstvo SAD. U Pentagonu smatraju da armija SAD i dalje može da zaštiti svoju zemlju ali se mora imati u vidu rast vojne moći Rusije i Kine. A u sredu je ministar odbrane SAD Mark Esper kazao da su u Vašingtonu zabrinuti zbog želje Rusije da dominira. Nedavno pokazana hipersonična ruska raketa potvrđuje rastuću moć ruskog vojnog potencijala.

I komandant snaga NATO u Evropi general Tod Volters izjavio je da se mora modernizovati američka protivraketna odbrana. To se videlo posle nedavnih napada dronova na rafinerije u Saudijskoj Arabiji i raketnog napada Irana na dva američka vojna objekta u Iraku.

Zamerka Gerasimova 

Načelnik Generalštaba ruske armije Valerij Gerasimov je na sastanku sa kolegom iz Francuske Fransoa Lekuantrom izrazio zabrinutost zbog sve intenzivnijih aktivnosti članica NATO uz granice Rusije. Te vežbe NATO zemalja, po oceni Gerasimova, imaju "provokativni karakter". Gerasimov je istakao da je na osnovu dogovora Putina i Makrona, ruska armija spremna da razvija dvostrane odnose sa francuskom vojskom.

Ako ovi PVO sistemi stignu u Srbiju, naša zemlja će biti nedodiljiva. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA