Najnovije

MOSKVA: Sirija ima potpuno pravo da se bori protiv terorista i Rusija tu ne može da se meša!

Damask ima pravo da uzvrati na napade terorista, a Moskva nije u stanju da spreči Sirijce da rade ono što je Savet bezbednosti UN odobrio, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije, nakon poslednjih sukoba u Idlibu.

SAA (Foto: Jutjub)

Ankara je izgubila 33 vojnika u severozapadnoj sirijskoj provinciji, pošto su bili meta sirijskog vazdušnog napada. Komentarišući incident, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je smrt nesumnjivo tragedija, za koju Moskva izražava saučešće. Međutim, Ankara snosi deo krivice za ono što se dogodilo, kako zbog toga što nije uspela da obavesti Rusiju o lokaciji svojih trupa, tako i zbog toga što je zakazala kada je u pitanju deeskalacija nasilja u Idlibu.

Plan, oko kojeg su se Rusija i Turska dogovorile, bio je „odvajanje normalnih opozicionih snaga od terorista, demilitarizacija unutrašnjeg pojasa u zoni kako bi se sprečili napadi koji iz nje dolaze protiv sirijskih snaga i ruskih [vazduhoplovna baza Hmeimim] snaga i obezbeđenje slobodnog puta kroz zonu".

Ciljevi nisu ostvareni više od godinu dana, a zbog napada iz Idliba koji se nastavljaju "vojska Sirije sigurno ima potpuno pravo da odgovori i suzbije teroriste", rekao je Lavrov i dodao da je zahtev za poraz džihadističkih snaga u Siriji podržao Savet bezbednosti UN-a.

"Rusija ne može zabraniti sirijskoj vojsci da izvršava zahteve napisane u rezolucijama SB UN-a, a u kojima se poziva na beskompromisnu ​​borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima."

Idlib je poslednje veliko uporište militantnih grupa u Siriji, a velikim njegovim delovima dominira "Hadžat Tahrir al Šam", poslednja reinkarnacija "Al Kaide" u Siriji. Ankara se usprotivila 2018. godine planiranoj vojnoj ofanzivi sirijske vojske, saopštivši da će to rezultirati velikim gubicima života civila i egzodusom izbeglica iz Idliba, što bi izazvalo veliku krizu u Turskoj.

Umesto toga, Ankara se složila da iskoristi uticaj koji ima među nekim oružanim grupama u Idlibu kako bi se zaustavilo nasilje i na kraju uspostavio trajni prekid vatre, a Rusija je to pokušala učiniti sa Damaskom i njegovim snagama. Aranžman se, međutim, nije ostvario i sirijska vojska je započela oslobađanje sela i gradova u južnom Idlibu kako bi isterala džihadiste.

Napredovanje sirijske vojske ju je doveo u neposrednu blizinu turskih snaga, koje su raspoređene na sirijskoj teritoriji sa navedenim ciljem da poštuju predloženi prekid vatre. U nekoliko navrata izbili su sukobi između dve vojske, što je rezultiralo poginulim na obe strane, a poslednja epizoda je do sada bila najkrvavija za Tursku.

Ankara je zatražila da Damask povuče trupe iz sirijske provincije i zapretila da će započeti veliku vojnu operaciju ukoliko ultimatum ne bude ispunjen do kraja februara. Nakon sukoba u četvrtak, Turska je sazvala vanredno zasedanje NATO-a, izražavajući zabrinutost zbog mogućnosti sveobuhvatnog tursko-sirijskog rata koji bi mogao privući i druge strane, pristalice dveju zemalja.

Lavrov je ponovio da Rusija ima svaku nameru da smiri sukob i osigura da turski vojnici ne budu izloženi riziku u Idlibu.

Moskva je saopštila da je pogibija turskih vojnika posledica pogrešne komunikacije, posebno što Turska nije uspela da obavesti Rusiju o tome gde se nalaze njene snage u Siriji. Prema saopštenju Ministarstva odbrane, incident se dogodio zato što su turski vojnici bili zajedno sa militantima oružane grupe koji su predstavljali pretnju sirijskim snagama.

"Čim smo saznali šta se dogodilo, zamolili smo naše sirijske kolege da zaustave udar i učinili smo sve što je bilo u našoj moći kako bismo organizovali sigurnu evakuaciju ranjenih na tursku teritoriju i pronalazak poginulih turskih vojnika", izjavio je ruski ministar.

Predsednici Rusije i Turske razgovarali su u petak telefonom kako bi se tenzije u Idlibu ublažile. Moskva je ponovila da je borba protiv terorizma u Idlibu najviši prioritet u trenutnoj situaciji. Dvojica lidera takođe su se složila da ruske i turske snage treba da uspostave još bolje veze.

Pročitajte OVDE  kakvo to pojačanje stiže u Siriju.

Izvor: vostok. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA