Najnovije

RUSKI KOSMONAUTI ĆE PONOVO NOSITI PIŠTOLJE: Zašto je svemirskim putnicima potrebno vatreno oružje?

Ruski kosmonauti koji će leteti na novom kosmičkom brodu "Orao" najverovatnije će ponovo nositi sa sobom vatreno oružje. O tome se sada razmišlja u "Roskosmosu", a konačna odluka će biti doneta kad se bude definitivno sastavio spisak neophodnih stvari koje će sa sobom nositi kosmonauti.

Ruska raketa "Sojuz" (Foto: ria.ru)

Pištolje će kosmonauti nositi ne da bi se borili protiv vanzemaljaca, nego za samoodbranu ako pri povratku na Zemlju slete daleko od naseljenih mesta i budu morali da sačekaju da ih evakuišu. U takvim situacijama moguće je da ih napadnu divlje zveri.

Prvi kosmonauti, od Jurija Gagarina pa do Alekseja Leonova, nosili su sa sobom pištolje "makarov". Zbog sletanja na neplaniranom mestu, daleko od naselja, Aleksej Leonov i Pavel Beljajev su 1965. godine proveli dva dana u snegom pokrivenoj tajgi.

Posle toga, kosmonaut Leonov je zamolio da oružari u Tuli naprave pištolj TP-82. On je bio namenjen za odbranu od divljih zveri, a mogao je i da ispali specijalne signalne rakete. Takav pištolj su kosmonauti nosili do 2006. godine.

Zbog toga što je istekao rok upotrebe municiji 2007. kosmonauti su prestali da ih nose u kosmos. Linija koja je proizvodila takvu municiju već je bila zatvorena. Osim toga počeli su proceduralni problemi sa donošenjem takvih pištolja na kosmodrom u Kazahstanu.

Zasada se na spisku stvari za slučaj havarije na kosmičkom brodu "Sojuz" nalaze radio-stanica, priručna apoteka, šibice koje se ne vlaže, ribolovni pribor, baterijska lampa, pištaljka, mačeta, šest litara vode i šest kompleta hrane za tri čoveka. Svaki kosmonaut takođe ima toplo odelo kao i hidro-odela za održavanje na površini vode.

Novi pametni uređaji stižu, mobilni odlaze u istoriju! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA