Najnovije

VUČIĆ PRELOMIO: Prvo idem u Vašington, a onda raspisujem izbore! Evo i kada! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će 4. marta raspisati parlamentarne izbore, dodajući da će kampanja biti duga više od 50 dana.

Aleksandar Vučić (Foto: Predsednik.rs)

"Kad su tako duge kampanje, potrebno je ne juriti, ne možete da dostignete vrhunac kampanje ako ne napravite taktiku za to, svi će imati vremena da naprave taktiku. Nadam se da će lista koju vodim napraviti dobar rezultat", napominje predsednik Srbije. 

Izbori će biti raspisati po povratku Vučića iz Vašintona gde će učestvati na skupu Američko-izraelskog komiteta za javne poslove u Vašingtonu (AIPAC), jedne od najmoćnijih izraelskih lobi grupa.

Važni susreti u Vašingtonu, KiM glavna tema

Skupu će prisustvovati brojni članovi Kongresa, američki državni sekretar Majk Pompeo, američki potpredsednik Majk Pens. Predsednik ističe da će se sa skoro svima videti.

"Tamo će govoriti i austrijski kancelar Sebastijan Kurc i sa njim ću se videti, sa svima koji o nama odlučuju u SAD, i na tom skupu ali i na svim susretima. Sutra učestvujem na toj konferenciji, odmah idem u Vašington. U ponedljak susret sa Pompeom, imaću susret i sa Grenelom, Palmerom. Ići ću i u Pentagon. KiM će biti najvažnija tema", poručuje predsednik Srbije.

O Kurtijevoj najavi: Da li je trebalo da vrisnemo od oduševljenja? 

Ukazujući da će pitanje Kosova i Methoje biti glavna tema sastanaka u Vašingtonu, predsednik se osvrnuo i na najavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će od 15. marta ukinuti taksu na uvoz sirovina iz centralne Srbije.

Smatra da Evropska unija u Kurtiju vidi velikog saveznika i da je njegovu najavu podržala saopštenjem ne čekajući prvo reakciju Srbije.

"EU je izašla pre nas, nikada nisu bili tako brzi. To je očigledno bilo dogovoreno u Prištini kakva reakcija treba da bude da bi bilo pohvaljeno. Ne znam šta da kažem, ne želim da uvredim bilo čiji trud", ukazuje predsednik Srbije. 

Navodeći da su takse na snazi gotovo 15 meseci i da je to dovelo do prekida trgovine, Vučić napominje da "su očekivali da reakciju 'vi ste heroji'".

"Ne, čekajte, vi ste uništili našu poziciju na tržitštu, izgubili smo 500 miliona evra. Mi na to treba da vrisnemo od oduševljenja i kažemo 'fantastična vest'? Imao sam pozive iz više evropskih zemalja koje su me savetovale da to prihvatim. Ja sam rekao da možemo da prihvatimo da ne razumemo mnoge stvari, ali baš da smo najgluplji, nije sasvim istinito", smatra Vučić. 

I pored taksi, Srbija je, prema njegovim rečima, bila zemlja sa najvećom stopom rasta uz mađarsku u celoj jugoistočnoj Evropi.

"Normalna je podrška našem narodu" 

Komentarišući izjavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da Srbija i Rusija potkopavaju nezavisnost Crne Gore, predsednik je rekao da je to neistinito i da, kaže, zna da i Đukanović "zna da je to neistinito".

"Nesumnjivo je da će Amerikanci uvek ići protiv SPC jer misle da Rusija ima uticaj na našu crkvu. Evropljani će se praviti nevešti i tražiće što manje priče o etnicitetu, srpskom narodu. Nemaju odgovor jedino na moje pitanje za sve njih: ne tražimo veliku Srbiju, tražimo da Srbi imaju ona prava koja su zagarantovana svim drugim građanima koji pripadaju nacijama manjim u odnosu na većinsku, tražimo da Srbi imaju prava kakva imaju Albanci u Severnoj Makedoniji. Mislim da je to u skladu sa najvišim svetskim standardima. Podrška našem narodu je normalna", navodi predsednik Srbije.

Dodajući da svaku noć pogleda cele večernje dnevnike svih zemalja u regionu i okruženju, Vučić je rekao da se u njima može videti "strašna podrška obespravljenom crnogorskom narodu u Srbiji".

"Zamislite, otprilike ih je 40 puta manje nego Srba u Crnoj Gori. Sve što možemo da pomognemo Crnogorcima ovde, pomoći ćemo. Nećemo da ih optužujemo, ti ljudi moraju da žive i da se osećaju kao deo države. Ali, eto, nekima je to politika da uvek optuže Srbiju za sve. Neće to biti glavna tema u Vašingtonu", kaže Vučić.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, predsednik navodi da će u Vašingtonu čuti "kako je Milorad Dodik kriv za sve, da je Republika Srpska teg oko vrata svima".

"Od mene će čuti da je RS ustavna kategorija BiH, da je ustanovljena Dejtonom, i da je bila uslov sine qua non za mir. Takođe ću postaviti pitanje šta je to Srbija uradila drugačije ili pogrešno da bude tema najžešćih napada, a da istovremeno svi ćute i prave se nevešti", napominje Vučić.

Pročitajte OVDE zašto Amerikanci ruše Aljbina Kurtija.

Izvor: RTS

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube