Najnovije

RAZOTKRIVENI PODACI BRITANSKIH ELITNIH SPECIJALACA: Hitno se obustavljaju sve operacije! Sve zbog fitnes aplikacije!

Ovo nije prvi put da je fitnes aplikacija Strava otkrila lične podatke. Godine 2018. Strava je objavila globalnu toplotnu kartu na kojima su se nalazili korisnici aplikacije te su tako otkrivene toplotne anomalije smeštene u različitim ratnim zonama, što je dovelo neke stručnjake do zaključka da se podudaraju s položajem tajnih vojnih baza.

Britanski SAS (Foto: army.mod.uk)

Nik Voters, istraživač Belingkata, tvrdi da je pronašao način da otkrije tajne identitete pripadnika elitne jedinice Velike Britanije SAS pomoću aplikacije za fitnes Strava, rekao je u intervjuu za Deili Meil (Daily Mail).

Voters je zloupotrebio Stravu koja omogućava korisnicima da vide lične podatke, poput punih imena, onih koji su prošli istom rutom kao i vi. Dakle, ako aplikacija vidi da korisnik pretrči krug, recimo, unutar baze SAS-a u Herefordu, lako bi se otkrili podaci o svim onim anonimnim SAS vojnicima koji koriste istu aplikaciju.

Jedini bi problem bio ući u elitnu vojnu bazu jer je zaključana za obične civile. No Voters je zaobišao ovaj problem puštanjem lažnih podataka Stravi zbog kojih je aplikacija “poverovala” da je zapravo imao trening unutar te baze.

“Sastavio sam vlastiti trening i uverio Stravu da sam u određeno vreme pretrčao određenu udaljenost unutar baze. Aplikacija mi je tada počela davati imena i Fejsbuk profile ljudi koji su zapravo istrčali istim putem”, detaljno je objasnio.

Koristeći ovu metodu, Voters je u samo pet minuta dobio imena 14 vojnika SAS-a, dodajući da se “uplašio” lakoće kojom je došao do informacija koje očigledno ne bi trebao znati.

“To pokazuje kako su društveni mediji neverojatno moćan alat za praćenje i svako ga može koristiti za pristup ličnim podacima”, napomenuo je istraživač.

Aplikacija za fitnes Strava nedavno je postala značajno učinkovita u otkrivanju vojnih tajni. U 2018. godini autori aplikacije objavili su globalnu toplotnu kartu za aktivnosti vežbanja s nekoliko anomalija – malih vrućih tačaka smeštenih u ratnim zonama okruženim “mračnim” gradovima. Tada je nekoliko istraživača, uključujući Belinkat, sugeriralo da su žarišne tačke pokazale prisutnost tajnih vojnih baza u kojima su trupe koristile Stravu za obuku, nesvesni da će tako otkriti njihove lokacije.

Nakon incidenta, Pentagon je zabranio upotrebu fitnes aplikacija u svojim vojnim bazama širom sveta, kako bi se sprečilo daljnje izlaganje osetljivih vojnih podataka.

Koje naoružanje Poljaci nabavljaju od Amerike saznajte OVDE.

Izvor: logicno. com/ Saša F.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA