Najnovije

USMERENE PROTIV RUSIJE! Pentagon naoružao podmornice nuklearnim bojevim glavama!

Ministarstvo odbrane SAD potvrdilo je da su na podmornicama razmeštene balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama male snage radi odvraćanja Rusije.

Podmornica (Foto: Pixabay)

„Ratna mornarica SAD instalirala je bojevu glavu sa balističkom raketom podvodnog baziranja V76-2 male snage. U Strategiji nuklearne politike za 2018. godinu, Ministarstvo je definisalo zahtev — ’modifikovati mali broj bojevih glava balističkih raketa, koje se lansiraju sa podmornica‘, kao odgovor na to što potencijalni protivnici, kao što je Rusija, smatraju da će im primena nuklearnog oružja male snage obezbediti prednost u odnosu na SAD i njihove saveznike i partnere“, navodi se u saopštenju zamenika ministra odbrane DŽona Ruda.

Prema njegovim rečima, nove rakete jačaju američku sposobnost odvraćanja i „pokazuju potencijalnim protivnicima da nemaju nikakve prednosti u ograničenoj upotrebi nuklearnog oružja, jer SAD mogu zagarantovano i odlučno odgovoriti na bilo kakve pretnje“.

Ranije su stručnjaci Federacije američkih naučnika (FAS) saopštili da se na američkim podmornicama razmeštaju rakete „Trajdent“ sa nuklearnim bojevim glavama male snage.

Prema njihovim podacima, podmornica „Tenesi“, koja je naoružana takvim raketama, prvi put je napustila bazu američke flote u DŽordžiji krajem 2019. godine i uputila se u Atlantski okean na patroliranje.

Prema procenama FAS-a, na podmornici „Tenesi“ od 20 raketa jedna ili dve nose bojeve glave V76-2 kapaciteta po pet kilotona, s tim što jedna raketa može da ima nekoliko takvih bojevih glava.

Stručnjaci smatraju da bojeve glave male snage u stvarnosti mogu biti iskorišćene prilikom prvog nuklearnog napada na Severnu Koreju ili Iran.

Evropska Unija besna na trampa! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA