Najnovije

ŠOK U AMERICI! Potpuni autsajder vodi u trci za Trampovog protivnika na izborima!

Bivši gradonačelnik Saut benda u Indijani Pit Butidžidž trenutno je u vođstvu na primarnim izborima Demokratske stranke u Ajovi, koji su održani u utorak, a čiji su nepotpuni rezultati, zbog problema sa prebrojavanjem glasova na stranačkim skupovima, takozvanim "kokusima", objavljeni tek u utorak uveče.

Pit Butidžidž bi mogao da izađe na crtu Trampu (Foto: Jutjub)

Posle prebrojanih 62 odsto glasova, Butidžidž vodi sa 26,9 odsto delegata, drugi je senator iz Vermonta Berni Sanders sa 25,1, dok su iza njih redom: senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren sa 18,3 odsto, bivši potpredsednik DŽo Bajden sa 15,6 i senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar sa 12,6. Daleko iza njih su biznismen Endrju Jeng i milijarder Tom Stejer, Jeng sa 1,1, a Stejer sa 0,3 odsto.

Kada je reč o pojedinačnim glasovima, najviše ih je dobio Sanders - 26 odsto, naspram 25 koliko ima Butidžidž, Voren je osvojila 20, a Bajden 13 odsto. Međutim, taj broj ne određuje koliko će svaki kandidat dobiti delegata na Demokratskoj konvenciji u julu, u Milvokiju u, saveznoj državi Viskonsin.

Preliminiarni rezulati objavljeni su skoro 21 sat pošto su građani Ajove izašli na glasanje, na više od 1.600 biračkih mesta, i tako označili početak petomesečnog procesa, tokom kojeg će Demokratska stranka izabrati protivkandidata predsedniku Donaldu Trampu.

Haos u Ajovi

Zvaničnici u Demokratskoj stranci su tokom noći i jutra saopštili da rezultati kasne zbog tehničkih problema i da će veći deo biti objavljen do pet sati popodne po lokalnom vremenu.

Kokusi - skupovi građana na kojima su otvoreno izražavali podršku nekome od demokratskih kandidata - bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi. Obično bi rezultati tih glasanja bili objavljeni nekoliko sati po završetku kokusa, ali ovoga puta nije bilo tako.

Demokratska stranka je saopštila da mora da uradi dodatne "provere kvaliteta" i ispravi eventualne nedoslednosti u prenošenju podataka sa mesta na kojima su održavani kokusi. Rečeno je i da nije radila aplikacija u koju je trebalo unositi podatke, ali i da nije bila hakovana.

Na Tviteru se navodi i da je neprofitna tehnološka kompanija koju je angažovala Demokratska stranka u Ajovi da napravi aplikaciju za računanje rezultata kokusa koja je trebalo da obezbedi tačnos u kompleksnom procesu obrade glasova.

"Primenićemo naučene lekcije u budućnosti i već smo otklonili tehnički problem. Ovo shvatamo veoma ozbiljno i posvećeni smo tome da Demokratskoj stranci pomognemo da ostvari cilj i modernizuje izborni proces".

Bez obzira na to što još nema zvaničnih rezultata, senator Berni Sanders i bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž proglasili su pobedu na osnovu podataka koje su prikupili njihovi aktivisti na terenu.

Sandersova kampanja saopštila je da je prebrojala glasove sa 40 odsto mesta na kojima su održani kokusi i da je prvi Sanders, a da ga slede Butidžidž, Elizabet Voren i DŽo Bajden.

Butidžidž je, međutim, rekao svojim pristalicama u Ajovi da "ne zna rezultate", ali da u Nju Hempšir idu kao "pobednici".

Kandidati su unapred imali zakazane mitinge u NJu Hempširu, gde se 11. februara održavaju primarni izbori, pa su tamo otišli bez da znaju kako stoje u Ajovi.

Predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da su demokratski kokusi bili "totalna katastrofa i da ništa ne funkcioniše, baš kao kada vode zemlju", kao i da je jedina osoba koja može da proglasi pobedu u Ajovi - Tramp.

Pročitajte OVDE kakav je plan za eventualni Treći svetski rat.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA