Najnovije

SRBIJI STIGLA MOĆNA PORUKA IZ KABINETA ANGELE MERKEL: Evo šta je nemačka kancelarka poručila vlastima u Beogradu

"Mi očekujemo da, u interesu obe države, dijalog između Beograda i Prištine bude što pre obnovljen pod okriljem visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja i njegovog tima", rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

Angela Merkel (Foto: Jutjub)

Ova poruka došla je posle posete visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja Beogradu i Prištini. Borelj je prvo boravio na Kosovu, a posle susreta sa tamošnjim predstavnicima političkih partija i tehničke vlade, objavljeno je da je odlazeći premijer Ramuš Haradinaj zatražo od nemačke kancelarke Angele Merkel da se direktno uključi u dijalog.

- Savezna vlada snažno podržava napore EU da promoviše normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Očekuje se - u interesu obe države - da se ovaj dijalog što pre obnovi pod okriljem visokog predstavnika i njegovog tima - rekao je portparol nemačke vlade.

Kako je u međuvremenu tzv. Kosovo dobilo novo rukovodstvo, zatraženo je dodatno objašnjenje da li će se situacija promeniti ako poziv stigne i od vlade Aljbina Kurtija, koja je juče izglasana u Skupštini Kosova.

- Obavestili smo vas o našem stavu. On ostaje važeći - bio je odgovor.

Šta to praktično znači? Direktor Foruma za etničke odnose i poznavalac kosovskih prilika Dušan Janjić smatra da će se uskoro ući u novu fazu dijaloga.

- Borelj je prilikom boravka u Beogradu sve rekao. A to je da glavni fasilitator pregovora ostaje Brisel, ali pošto ima puno posla da će biti imenovan specijalni predstavnik EU. Ne isključujem mogućnost da to bude predstavnik Nemačke. Drugo, jasno je da EU mora da formira tim koji će pratiti procese u okviru dijaloga, jer će nastavak razgovora pre svega biti posvećen političkim pitanjima. Verovatno će u te teme da budu uključeni predstavnici grupe kvinte (Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD), i da će oni zajedno raditi na utvrđivanju političkog okvira dijaloga. Verujem da će i Beograd i Priština odrediti političkog pregovarača, a da će glavni pregovarači, predsednici Srbije i Kosova, sa Boreljom sesti za sto kod najvažnijih pitanja - smatra Janjić.

Na pitanje koja bi se to politička pitanja u narednom periodu mogla rešavati, Janjić ocenjuje da nije isključeno da budu grupisana u nekoliko blokova.

- A u njima bi bila pitanja vladavine prava, zaštite položaja srpske zajednice, ali i pitanje da li će se takozvani četvrti aneks Ahtisarija, koji se tiče položaja Srba na Kosovu, pretvoriti u obavezu preko sporazuma. Tu je i pitanje borbe protiv korupcije, ali i međusobnih potraživanja koja se tiču penzijskog fonda, zdravstvenog fonda... Postoji ideja da se o zajedničkom učešću u projektima regionalne saradnje, kao što su IPA fondovi, "mini-šengen". Najdelikatnija je tema statusa, sa njom će se prvo krenuti, a poslednje završiti - napominje Janjić.

Hojzgen Boreljov pomoćnik?

Nemački diplomata Kristof Hojzgen mogao bi biti imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo, objavili su juče kosovski mediji. On bi trebalo da ima sličnu ulogu kao izaslanik američkog predsednika za dijalog između Prištine i Beograda Ričard Grenel. Međutim, portparol šefa diplomatije EU Peter Stano rekao je juče za "Blic" da takva odluka još nije doneta.

Ričard Grenel: Odmah ukinuti sve takse

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel juče je pozvao novu vladu u Prištini da neodložno ukine takse na srpske proizvode koje su razlog za blokadu pregovora Beograda i Prištine.

- Očekujemo da takse budu odmah ukinute - poručio je Grenel, koji je i američki ambasador u Nemačkoj, i istakao je da su SAD "jasno stavile do znanja partijskim liderima na Kosovu da je ukidanje taksa u najboljem interesu Kosova i njegove ekonomije, kao i želje da privuče nove poslove".

Pročitajte OVDE zašto su Aleksandar Vučić i Milo Đukanović udarili na mitropolita Amfilohija.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA