Najnovije

SUROVA KAZNA ZA IZDAJICE: U Iranu uhvaćeni agenti CIA? Teheran sprema vešala! Oglasio se i američki državni vrh!

Iran je u utorak objavio da je njegovo pravosuđe odlučilo da pogubi čoveka zbog "špijuniranja za CIA" i pokušaja da SAD-u pošalje informacije vezane za iranski nuklearni program, navodi se u izveštaju novinske agencije Fars, citiranom u Rojtersu.

Iranska vojska (Foto: Jutjub)

Vlasti nisu dale datum pogubljenja osuđenog zatvorenika, identificiranog kao Amir Rahimpour, već su samo rekli da će se to dogoditi „vrlo brzo“ nakon što je glavni islamski sud u zemlji odobrio smrtnu kaznu.

Glasnogovornik pravosuđa Golamhosein Esmaili tvrdio je da je Rahimpour primio "veliku isplatu" od američke obaveštajne službe za svoju operaciju propuštanja osetljivih nuklearnih informacija. „Amir Rahimpour koji je bio špijun CIA-e i dobio je veliku isplatu i pokušao je američkoj službi predstaviti deo iranskih nuklearnih informacija je osuđen na smrt, a nedavno je vrhovni sud potvrdio njegovu kaznu i uskoro će snositi posledice njegove akcije ", Rekao je portparol.

Nisu dati nikakvi dokazi ili daljnji detalji vezani za osudu - sličan scenario kao i raniji navodni „špijunski lanac“ koje su iranske vlasti razbile. Prošlog leta Iran je tvrdio da je otkrio veliki špijunski lanac u kome je učestvovalo 17 ljudi. Čini se da je slučaj Rahimpour povezan sa slomljenom navodnom špijunskom mrežom.

Nakon one tvrdnje Teherana iz jula, koja je takođe uključivala najave da su izrečene smrtne kazne, predsednik SAD Tramp je na Tviteru izjavio da je „Izveštaj Irana koji je hvatao špijune CIA-e potpuno lažan. Tu ima nula istine. Samo više laži i propagande. “Iran je otišao toliko daleko da je objavio fotografije i lične podatke navodnih operativaca CIA-e koji pokušavaju regrutovati Irance.

Državni sekretar Majk Pompeo rekao je tada u emisiji Foks and Frends (Fox & Friends): "Deo je njihove prirode da lažu svet", kao i, "uzeo bih sa značajnim zrnom sumnje bilo kakvu tvrdnju o Iranu o preduzetim radnjama."

Međutim, nedavno je potvrđeno da je Iranac, koji je radio sa američkim obaveštajnim podacima, pogubljen 2016. godine. Izveštava Dojče Vele:

Poslednji navodni američki špijun koji je pogubljen u Iranu bio je Šahram Amiri, koji je obešen 2016. 2016. Amiri je prešao u SAD na vrhuncu pokušaja Vašingtona u suzbijanju nuklearnih ambicija Teherana. Kada se vratio u Iran 2010. godine, primio je srdačnu dobrodošlicu političara i bio popularan gost u emisijama. Iznenada je nestao pre nego što je potvrđeno da mu je suđeno i ubijeno zbog špijunaže.

Iran je u utorak naveo još jedan slučaj u koji su upletene dve osobe koje lažno rade "pod krinkom" dobrotvorne organizacije koji su, navodno i špijuni.

Svakom od njih dato je ukupno 15 godina za špijuniranje i kršenje nacionalne sigurnosti.

Majk Pompeo priznao da je Krim izgubljen! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA