Najnovije

BUNDESVER PRED KRAHOM? Vojska Nemačke ostaje bez tenkova! Leopardi hitno na modernizaciju, do tada ostaju najranjiviji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je donedavno bila nemačka ministrica odbrane i vesti koje stižu iz Bundesvera nakon njenog odlaska nisu ohrabrujuće za Nemačku.

Tenk Leopard (Foto: pixabay. com)

Naime, vozni park nemačkih tenkova “Leopard” uvelike je zastario i treba ga ponovno opremiti. U sledeće dve godine planira se hitno nadograditi 204 od 222 tenka starog modela, javlja Bild. Stručnjaci upozoravaju da će ovo biti ozbiljan izazov za Bundeser, jer će velik deo vojne opreme biti nedostupan vojsci. Međutim, ovo je hroničan problem u nemačkoj vojsci, jer je u 2019. godini od svih nemačkih leoparda samo 38% bilo u stanju borbene gotovosti, napominje publikacija.

Zbog zakasnelogog programa naoružavanja, Bundesver se suočava s velikim nedostatkom borbenih tenkova “Leopard 2”, izveštava Bild. Modernizacija najstarijih jedinica vojne opreme je “nužna“, a delom bi se trebala odvijati istovremeno, navedeno je u tajnom dokumentu samo za službenu upotrebu Bundesvera.

U delu koji je uspeo procuriti u javnost stoji kako Bundesver u sledeće dve godine planira nadograditi 204 od 222 tenka Leoparda starog modela A6. Tenkovi će biti premešteni u radionice i kao takvi će biti nedostupni  za upotrebu u vojnim postrojenjima, naglašava publikacija.

Stručnjaci zbog toga predviđaju nedostatke u opremanju vojske tokom ključne faze naoružavanja u februaru 2021. godine. U međuvremenu, nemački tenkovi su odavno “problematična deca” Bundesvera, navodi se u članku.

U 2019. godini je od 245 tenkova Leopard različitih modifikacija samo 94 bilo spremno za borbu, a to je samo 38%. Stoga Bundesver sada analizira kako umanjiti posledice nužne modernizacije i njen uticaj na mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja novog kadra u oklopno-mehanizovanim postrojenjima.

Osim toga, modernizacija opreme biće ozbiljan izazov za nemačke oružane snage, upozoravaju stručnjaci. Nažalost, ovo je samo jedan od mnogih ozbiljnih izazova s kojima se suočava nemačka vojska, zaključuje Bild, koji kao da amnestira svoju miljenicu, bivšu ministricu Ursulu von der Leyen, iako je najviše problema za Bundesver nastalo za vreme njenog mandata u ministarstvu odbrane, kojeg je vodila od decembra 2013. do jula 2019.

Ruski “Krasnopolj” stigao u Siriju! Više o tome OVDE!

 

Izvor: logicno.com/Saša F.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA