Najnovije

IRAČKI OBAVEŠTAJCI RASKRINKALI AMERIČKE LAŽI! Nije Iran prvi počeo, povod za ubistvo Sulejmanija je izmišljen! To su uradili vaši štićenici!

Iračka vojno-obaveštajna služba smatra da je Islamska Država, a ne Hezbolah, odgovoran za raketni napad 27. decembra 2019. na iračku bazu, što je na kraju dovelo SAD do atentata na komandanta Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, javio je NJu Jork Tajms, pozivajući se na iračke vojne i obaveštajne izvore.

Ajatolah Ali Hamnei i general Kasem Sulejmani (Foto: leader.ir)

"Svi pokazatelji govore da je to bila Islamska Država", Rekao je general Ahmed Adnan, šef obaveštajne službe iračke savezne policije u bazi K-1. Adnan je ukazao na tri incidenta u tom području u nedelju i pre napada 27. decembra, rekavši da su njegove snage bile svesne kretanja ID-a u tom području.

„Mi kao iračke snage čak ne možemo doći na to područje ukoliko nemamo jaku zaleđinu jer tamo nije sigurno. Kako je moguće da neko ko ne poznaje ovo područje može doći i pronaći taj položaj i izvršiti napad? ", Pitao je Adnan, ističući da se zona lansiranja nalazila u sunitskom muslimanskom području Kirkuka, gde prevladavaju napadi Islamske Države.

Brigadni general Amer Isa Hasan, šef štaba iračke vazduhoplovne baze K-1, rekao je za NJu Jork Tajms da nije kupio američke tvrdnje koje okrivljuju Hezbolah. "Naselja u blizini su turkmenska i arapska", rekao je. „Tamo postoji simpatizera ID-a. Zašto pribegavamo okrivljavanju Hezbolaha ili drugih? "

Iračka obaveštajna služba upozorila je američke snage u bazi na opasnost od mogućeg napada tokom cijelog novembra i decembra, uključujući i brifing od 6. novembra koji je pokazao da je ID „nastojao da posrednom vatrom cilja bazu K-1 u Kirkuku. Sličan izveštaj dostavljen je 25. decembra. Adnan je rekao da je ponovo upozorio SAD nekoliko sati pre raketnog udara 27. decembra.

Pukovnik Talib Madhloum al-Tamimi, komandant iračke savezne policije iz oblasti Kirkuk, rekao je da je apelovao na SAD da postave “zaštitni balon” na prostoru iznad baze kako bi se sprečio napad, ali da je to odbačeno radi održavanja.

Pogledajte OVDE moćan podvig ruskih pilota!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA