Najnovije

Milov zakon je "trojanski konj" kojim se oduzima najvrednija imovina na Jadranu!

Duboko u srcu pravoslavlja na Balkanu, donesen je zakon koji bi mogao da uzdrma čitav pravoslavni svet, piše "Christianity today" i dodaje da današnja Crna Gora koja je, kako piše u tekstu, sumnjivo i jedva izglasala nezavisnost od Srbije 2006, danas postavlja "trojanskog konja" u vidu Zakona o slobodi veroispovijesti kako bi preotela imovinu SPC koja je, podseća američki list, na ovom prostoru i autokefalna od 1219. godine.

Đukanović (Foto: predsjednik.me)

"Postoji 700 do 800 hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i 66 manastira. U igri je novac. Neke od osporavanih nekretnina leže na vrednoj obali Jadranskog mora i idealne su za korišćenje u turističke svrhe", upozorava hrišćanski medij.

List podseća da se Crna Gora i taj naziv prvi put pominju u 15. veku, a da 1910. ona postaje kraljevstvo. Podsećaju i da je Crna Gora ušla u NATO 2017. godine i da joj je deklarativno cilj da uđe u Evropsku uniju, međutim, kako naglašava list, vlasti u Crnoj Gori su ipak ignorisale zabrinutost EU kad je ovaj zakon u pitanju, te da su čak odbili i da napišu u tekst zakona da će verskim zajednicama biti zagarantovano pravo korišćenja imovine.

"Christianity today"  navodi da vlasti u Crnoj Gori sada hoće da stvore svoju crkvu, uz napomenu da je osnivač raskolničke tzv. Crnogorske pravoslavne crkve izopšteni sveštenik SPC (raspop Miraš Dedeić), a da su poslanici koji su izglasali ovakav zakon anatemisani, odnosno izbačeni iz pravoslavlja.

Međutim, kako se ističe u tekstu, Crnoj Gori i nije stalo do bilo čega, osim nekretnina – tačnije prepisivanja imovine SPC na sebe.

Američki hrišćanski list piše kako su masovni protesti u Crnoj Gori, koji su se proširili i na gradove Srbije, mirni i predvođeni sveštenstvom, ali da je država uzvratila napadima.

Podsećaju na policijske napade i prebijanje vladike Metodija, kao i izjavu vladike Joanikija koji je poručio da će Crkva i vernici braniti imovinu Crkve i svojim životima.

Đukanović preko noći promenio ploču. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA