Najnovije

VULIN: Novi radarski sistem velikog dometa na Zlatiboru do kraja godine!

Kada je reč o osposobljenosti jedinice, on ističe da je na visokom nivou, kao i da se intenzivno radi na obučavanju radarskih tehničara za uvođenje novog radarskog sistema.

Aleksandar Vulin (Foto: mod. gov. rs)

- Dvadeset godina nakon NATO agresije mi još uvek popravljamo svoje borbene i operativne sposobnosti i još uvek obnavljamo ono što je bilo uništeno kako bismo mogli da odgovorimo na sve izazove i sve zadatke. Ovde, na radarskom položaju Zlatibor mi radimo na obnovi naših sposobnosti, iako smo, naravno svih ovih godina bili u stanju da čuvamo vazdušni prostor i bezbednost i suverenitet naše zemlje, ali stvari moraju da se poprave i unaprede – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas obišao jednu od jedinica vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u rejonu Zlatibora sa zamenikom komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadnim generalom Željkom Bilićem.

Ministar odbrane je najavio da će do kraja godine, na radarskom položaju Zlatibor, biti postavljen novi radarski sistem velikog dometa.

- Moći ćemo daleko bolje i efikasnije da osmatramo svoje nebo i svoju teritoriju i da radimo ono za šta smo ovde zadejstvovani. Tokom NATO agresije, 126. brigade VOJIN dobila je Orden Narodnog heroja, ovo su heroji i njihovi naslednici, a na nama je da ih opremimo i omogućimo im da nastave da rade ono u čemu su najbolji – da čuvaju naše nebo i čuvaju našu zemlju. Do kraja godine, na radarskom položaju Zlatibor biće ponovo zadejstvovan radar velikog dometa i naša zemlja biće još sigurnija i još stabilnija – poručio je ministar Vulin.

Nakon referisanja komandanta 126. brigade pukovnika Aleksandra Dučića, ministar je obišao objekte za smeštaj radara i operativno-pokazivačku kabinu.

Komandir čete kapetan Milan Zdravković istakao je da je jedinica u neprekidnom operativnom radu u okviru stalno zadejstvovanih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

- Osim osnovnog zadatka, jedinica takođe vrši navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, kao i pomoć vazduhoplovima kada je potrebno. Specifičnost ove jedinice je rad u složenim vremenskim uslovima – naglasio je kapetan Zdravković.

Kada je reč o osposobljenosti jedinice, on ističe da je na visokom nivou, kao i da se intenzivno radi na obučavanju radarskih tehničara za uvođenje novog radarskog sistema.

Na radarskom položaju je i vodnik Vidomir Arsenijević, tehničar za računare u odeljenju automatizacije.

- Zadužen sam za održavanje radarsko-računarskih sredstava u okviru operativo-pokazivačke kabine u sastavu radarskog sistema. Trudimo se da tehnika bude 24 časa ispravna, 365 dana u godini, kao što i jeste – naglasio je vodnik Arsenijević.

Neprekidno osmatranje vazdušnog prostora u zoni odgovornosti, navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima i usmeravanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na ciljeve u vazdušnom prostoru, samo su deo zadataka koje izvršavaju jedinice 126. brigade VOJIN.

Zona odgovornosti brigade je kompletan vazdušni prostor Republike Srbije, a podatke o situaciji u vazdušnom prostoru distribuira svim korisnicima u sistemu odbrane.

Pročitajte OVDE  šta je poručio Dodikov kabinet o poseti pape.

IZvor: Alo

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA