Najnovije

KONAČNO IM SVANULO! NEMCI UDARILI PO ŠIPTARIMA: Na KiM su do sada vladali korumpirani ratni komandanti!

“Tzv. Kosovo bez međunarodne pomoći teško bi preživelo, pošto sistem vladavine zakona postoji samo površno. Glavni razlog za to što su na KiM vladali korumpirani nekadašnji ratni komandanti i njihovi klanovi”, navodi se u analizi nemačkog Špigla.

Ramuš Haradinaj je do nedavno bio premijer vlade u Prištini (Foto: Jutjub)

"Sada se to može promeniti: početkom nedelje mesto premijera u Prištini preuzeo je Aljbin Kurti. Ova vlada je prva od kraja rata 1999. godine koja uživa pun demokratski legitimitet, i nije stvorena trgovinom iza zatvorenih vrata ili pod pritiskom država koje štite tzv. Kosovo", piše nemački list.

To je signal koji ne treba potceniti u regionu “u kojem autokrate vladaju gotovo svuda, a EU bi trebalo da shvati taj signal i ozbiljnije shvati volju građana na Zapadnom Balkanu”.

Nemački list je podsetio na Kurtijevu političku biografiju studentskog vođe, političkog zatvorenika u Srbiji i levičarskog aktiviste protiv političkog establišmenta na KiM.

Dodaje se da predsednica Parlamenta Vjosa Osmani najavljuje radikalan zaokret.

“Tzv. Kosovo je krhka demokratija. Mi nemamo nezavisno pravosuđe“, rekla je ona nemačkom časopisu i osuđuje korupciju elite i poput Kurtija želi da izgradi državu vladavine zakona.

Ona je istakla da će tzv. Kosovom odsad upravljati ljudi koji nemaju problema sa zakonom.

“Na unutrašnjem planu vlada mora da se bori protiv korupcije i nepotizma, kao i da očisti sistem od sudija i tužilaca nedostojnih svojih funkcija. EU se mora naviknuti na vladu sa samopouzdanjem”, navodi nemački list i dodaje da ne očekuje brzu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Pročitajte OVDE ispovest poslednje Srpkinje koja živi u Peći.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA